Safet Sušić: “Igrat ćemo ofanzivno kao i uvijek”

Premda je imao uspješnu, dugu, impresivnu igračku karijeru, koju je gradio kroz jugoslovensku reprezentaciju, te kao glavna vedeta Sarajeva i PSG, Safet Sušić nikad nije igrao protiv Brazila. Koliko god bio čvrsto na zemlji, i selektor se raduje megdanu sa Brazilcima.

“Naravno da se radujem ovoj utakmici, jer sam godinama kao igrač priželjkivao i čekao utakmicu sa Brazilom. Nažalost, nisam je dočekao. Vidiš, kako današnji igrači imaju sreću. I danas mnoge reprezentacije sanjaju meč sa Brazilom”, s pravom rezonuje Sušić.

Respektuje snagu renomiranog suparnika, ali ne strahuje. Naprotiv, optimista je…

“Nije me strah. Nikad se nisam plašio protivnika, ali Brazil kao i svaku drugu reprezentaciju respektujem. I njihovi domaći igrači su super jaki, a pogotovo ovi koji su pozvani. Meni je stalo da se ne obrukamo. Ova utakmica ima i veću težinu od prijateljske utakmice, ovo je i promocija države. Vjerujem da će mnoge zemlje prenositi ovu utakmicu. Ide nam na ruku što igramo u utorak, dok će se većina ostalih utakmica u FIFA terminu igrati u srijedu.”

Makar sve zna o kariokama, selektor će nekoliko sati analizirati igru brazilske reprezentacije.
“U St. Galenu ću sa svojim saradnicima pogledati kasetu sa posljednje utakmice Brazila. Igrali su sa Meksikom, sa kojim ćemo i mi uskoro igrati. Dobra je prilika da snimim i Meksikance, mada sada mislim samo na Brazilce.”

U St. Galenu će odraditi jedini trening. Ne žali se…

“Tako je kako je. Neki moji igrači će doći poslije svojih utakmica. Nećemo ih opteretiti, želim da budu spremni za Brazil. Naši navijači koji će doći iz cijelog svijeta, te renome suparnika najveći su motiv za naše igrače.”

Starta sa Džekom i Ibiševićem

Iako je prijateljska utakmica, selektor ima neke taktičker zamisli. Otkriva karte…
“Igrat ćemo ofanzivno kao i uvijek. Imam čak osmoricu ofanzivaca. Krenut ćemo sa Ibiševićem i Džekom u napadu, ali se trebamo osigurati u vezi, gdje će biti Rahimić, ali nisam siguran da li će startati i Zahirović. Neću puno eksperimentirati, možda napravim najviše tri izmjene. Utakmicom sa Brazilom za nas počinju kvalifikacije. Svaka utakmica je važna da uigramo tim”, kazao je Safet Sušić, za “oslobođenje”.

Možda za dvije godine ponovo karioke budu na kontra strani. Nadamo se da će tako biti 2014. godine na Mundijalu u Brazilu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.