Na Kosovu 32 policajca suspendovana, a 18 uhapšeno

Policijski inspektorat Kosova (PIK) primio je 800 pritužbi na rad policajaca, od kojih je za 300 pokrenut krivični postupak. Kuštrim Hodaj, vršilac dužnosti izvršnog direktora PIK, rekao je za Ekonomia Onlajn da su na osnovu ovih pritužbi suspendovana 32 policajca, dok je 18 uhapšeno.

“Ove godine, iako je bila godina pandemije, dobili smo isti broj žalbi na rad policajaca, do sada smo primili 800 prijava protiv policijskih službenika, od kojih se neki smatraju administrativnim prekršajima, a u preko 300 je sprovedena krivična istraga”, rekao je Hodaj.

On je precizirao da je za sada uhapšeno 18 policajaca, a da su 32 suspendovana.

Što se tiče izrade operativnog plana za sprovođenje antikovidmera od strane policije, tokom nadzora naše ekipe su naišle na neke nepravilnosti i zatražena je suspenzija za šest zaposlenih u policiji, dodao je zvaničnik PIK.

Dalje je pojasnio da su primili više pritužbi u vezi sa selektivnim pristupom policijskih službenika u odnosu na poštovanje mera protiv pandemije. On je rekao da je ovim povodom sproveden operativni plan za nadgledanje akcija policije.

“U okviru svojih zakonskih ovlašćenja, imamo mandat da nadgledamo policijske službenike nakon određenih zabrinutosti građana i određenih grupa, bilo da su to preduzeća ili opštinski službenici, i utvrdili smo da je bilo nepravilnosti, možda pogrešnog načina primene mera od strane policije ili selektivnog pristupa u nekim slučajevima prema građanima ili preduzećima”, naveo je Hodaj.

Policijski inspektorat i Tužilaštvo Kosova utvrdili su da dva policajca koja su učestvovala u sukobu sa dvojicom građana u Uroševcu nisu prekoračila svoja ovlašćenja, kazao je on.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana