Na Kosovu sahrana preminulih od koronavirusa košta do 400 eura

Sahranjivanje osobe koja je preminula od posledica koronavirusa na Kosovu košta do 400 evra, a te troškove snosi Ministarstvo zdravlja, prenosi RTK.

Kako se navodi, cena sahrane u ostalim slučajevima iznosi oko 150 evra.

Postupak sahranjivanja osoba sa kovid-19 zasnovan je na Zakonu o zaraznim bolestima i svako lice koje premine od zaraze koronavirusom, nakon smrti se hermetički zatvara u kovčeg i nosi na groblje.

Sanitarni inspektorat takođe od početka preporučuje da se žrtve zaražene koronavirusom sahranjuju u skladu sa preporukama koje su dobijene od Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Sanitarni inspektor Ibrahim Tršnjaku objasnio je da se svaki leš osobe koja je preminula od posledica kovid-19 šalje na groblje u policijskoj pratnji i pod nadzorom Inspektorata.

Kako je naveo, sahrana se ne odvija u prisustvu mnogo ljudi, već samo u prisustvu bliskih članova porodice, koji moraju poštovati socijalnu distancu.

“Preminuli se stavljaju u hermetičke vreće, a zatim se smeštaju u drveni kovčeg, koji je hermetički zatvoren, a kovčeg se dezinfikuje. Verski postupci, poput čišćenja ili oblačenja u skladu sa obredima, nisu dozvoljeni. Preminuli se smeštaju u posebne prostorije i čuvaju do sledećeg dana kada budu sahranjeni”, istakao je Tršnjaku.

Direktorka Infektivne klinike Ljindita Ajazaj Beriša istakla je da u trenutku kada osoba koja je zaražena koronavirusom premine, lekari obaveštavaju nadležne institucije.

“Kada kovid pacijent premine obaveštavamo Hitni operativni centar i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Prvo zavijemo leševe prema uputstvima koja nam je dao Inspektorat, a zatim se kompanija bavi daljim procedurama”, dodala je Ajazaj Beriša.

Trenutno na Kosovu privatna kompanija “Nušelimi” priprema žrtve koronavirusa za sahranu i prevozi ih na groblje.

Vlasnik te kompanije Bljerim Nreci istakao je da u svim klinikama i opštinama na Kosovu rade posebni timovi.

“Kada osoba koja je bila pozitivna na kovid-19 premine, Nacionalni institut obaveštava Ministarstvo zdravlja i nas. Mi smo kao ugovorna kompanija dužni da zbrinemo svaku osobu koja premine. Obavljamo postupke zatvaranja kovčega i prevoz do groblja. Odgovorni smo za celo Kosovo”, objasnio je Nreci.

Takođe je naveo da je bilo slučajeva, kada je tek nakon smrti osobe utvđeno da li je bila pozitivna na koronavirus.

U slučajevima kada je žrtva imala negativan test na kovid-19, dodao je, troškove hermetičkog zatvaranja tela i slanja na groblje nije pokrivalo ni Ministarstvo zdravlja ni porodica žrtve, već sama kompanija.

“Imali smo slučajeva kada smo pripremili leš, poslali ga u mrtvačnicu i čekali rezultat testa na koronavirus”, rekao je Ndreci.

Od 13. marta, kada su prvi slučajevi koronavirusa registrovani na Kosovu do 15. septembra, registrovana su 14.763 slučaja kovdi-19, dok je 601 pacijent preminuo, a 11.784 osoba je izlečeno.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana