Privredna komora Kosova traži ukidanje obaveznog testa na kovid-19 između Kosova i Sjeverne Makedonije

Privredna komora Kosova (PKK) saopštila je da na osnovu trenutne situacije, vlade Kosova i Severne Makedonije treba da donesu odluke koje će olakšati slobodno kretanje ljudi i omogućiti protok trgovinske razmene, koje utiču na razvoj regionalne ekonomije Kosova i Severne Makedonije, prenosi Zeri.

“Privredna komora Kosova i Privredna komora Severne Makedonije apeluju da se poništi odluka o obaveznom negativnom PCR testu, u koordinaciji sa relevantnim ministarstvima i komisijama kako bi se omogućio nastavak regionalne saradnje, pridržavajući se svih mera za zaštitu i prevenciju kovid-19”, navodi se u saopštenju PKK.

Ističu da, s obzirom na povezanost i blizinu Kosova sa Severnom Makedonijom, obavezni negativni PCR test postavljen za ulazak predstavlja dodatnu prepreku i za pojedince i za preduzeća i navode da je najviše pogođena ekonomija koja trpi ogromne gubitke zbog te odluke.

“Kosovo i Severna Makedonija nisu predvideli obavezne testove sa Albanijom i zbog toga smatramo da nije potrebno imati tako nešto ni međusobom”, ističe se u saopštenju.

Uticaj krize usled pandemije koronavirusa poprimio je velike razmere na globalnom nivou. Ta kriza je uticala na aktivnost preduzeća i istovremeno ima veliki uticaj kako na ekonomskom tako i na socijalnom planu, navodi Zeri.

(Kosovo Online/Zeri)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana