Na Kosovu više od 170.000 nezaposlenih, mnoštvo fizičkih radnika čeka na posao

Desetine fizičkih radnika viđeni su u utorak u Prištini kako čekaju na posao. Uklanjanje restriktivnih mera od strane kosovske vlade poslalo ih je na “rezervisana” mesta za njih, uglavnom duž puteva, piše Koha.

Očekivali su da će ih neko pozvati na posao i nadali su se da će, ako imaju dovoljno sreće, s malo novca uspeti da zadovolje neke od svojih dnevnih porodičnih potreba.

Oni nerado govore javno, tvrde da njihove žalbe ne vrede i da im institucije ne pomažu.

Tokom razgovora sa novinarima Kohe rekli su da izlaze vani, ali da su ponude za posao retke.

Oni su takođe naveli pandemiju kao uzrok smanjene potražnje za njihovim uslugama.

“Registrovan sam kao nezaposlen već nekoliko godina, ali još uvek nisam doneo odluku. Izlazimo ovde, ali kako vidite policija nas tera. Institucije nas ismevaju i nisu nam donele nikakvo rešenje”, kaže jedan od njih.

Navodi da ima onih koji čekaju posao i primaju socijalnu pomoć čiji je iznos, prema njegovim rečima, simbolična u odnosu na potrebe.

Kriza izazvana pandemijom kovid-19 negativno je uticala na celokupno tržište rada na Kosovu.

Prema izveštaju Svetske banke, tržišta rada na Zapadnom Balkanu izgubila su 40 procenata svojih naknada za nezaposlene do aprila 2020. godine.

Izveštaj pokazuje da se očekuje da će negativan uticati odraziti se i na Kosovo, koje je prema Svetskoj banci pre krize imalo najveće povećanje zaposlenosti.

Od sredine marta, preko 65.000 novih lica koja traže posao registrovano je kod Kosovske agencije za zapošljavanje.

Zbog toga je ukupan broj registrovanih nezaposlenih bio preko 170 hiljada.

Povećanje ovog broja opravdano je i potrebom da se iskoristi fiskalni paket za hitne slučajeve, koji mesečno pruža pomoć od 130 evra za porodice koje nemaju zaposlene.

Spetim Kaludra, šef Odeljenja za razvoj aktivnih mera i analiza tržišta rada Agencije za zapošljavanje, rekao je za Kohu da je krajem prošle godine broj nezaposlenih bio 70 hiljada ljudi, dok je porast nezaposlenih zabeležen u ovoj godini.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana