Na prekrivaču Kabe ima 150 kilograma zlata i srebra

Svake godine saudijsko ministarstvo za hadž prekrije Kabu sa novim prekrivačem. Ovaj proces ima nekoliko veoma zanimljiv dijelova. Prvo prekrivanje Kabe izvršeno je u predislamsko doba. Muhammed, a.s., i muslimani u Mekki nisu sudjelovali u pokrivanju Kabe sve do osvajanja grada 630. godine po miladu (7. po Hidžri), jer im vladajuće pleme, Kurejš, nije dozvoljavalo da to učine. Kada su muslimani zauzeli Mekku odlučili su da ostave Kisvu i ta Kisva je prekrivala Kabu sve do momenta kada je jedna žena svjetiljkom slučajno zapalila.

Nakon ovog događaja Muhammed, a.s., je dao da se Kaba prekrije bijelim jemenskim brokatom. Sve do 1340. godine Kisve su bile izrađene samo od platna. Od te godine započinje tradicija veza kur’anskih ajeta.

Kralj Abdul Aziz bin Saud je naredio 1926. da se izgradi tvornica za proizvodnju Kisve i prvi pokrivač Kabe je proizveden te iste godine. Trebalo je više od 100 tkalja da tokom cijele godine tkaju tkaninu na drevnim stanovima kako bi izvezli veličanstvenu kaligrafiju. Godine 1937. tvornica je zatvorena zbog korištenja zastarjele tehnologije. Nakon duge pauze 1962. godine, u predgrađu Mekke je ponovno otvorena. U tvornici radi 240 zaposlenika. Za izradu Kisve uvoze se najbolje svile iz Italije i Njemačke. Uz pomoć specijalnih deterdženata i sapuna od posebnog maslinovog ulja svila se pere i uklanja zaštitni vosak. Svila se nakon toga izlaže na visoku temperaturu od 90C i pere nekoliko puta da bi dobila svoju prirodnu boju. Najbolji rezultati se postižu kada se svila boji preko svoje prirodne boje. Dizajniranje i vezenje kur’anskih ajeta je kompjuterizirano. Jedinstvena veza postiže se u nekoliko faza.

Prvo se pamučni konac za šivanje, sa kur’anskim natpisima i ukrasima utiskuje na platno. Tada se po njemu nanosi vez od žutog pamuka. A potom se veze sa srebrnim i zlatnim nitima. Ovaj vez ima debljinu oko 2 cm. Kisva se obično predaje na prvi dan mjeseca zu-l-hidždžeta, kako bi Kaba biti spremna za deveti dan zu-l-hidždžeta, u Danu kada milioni hadžija budu stajali na Arafatu tako da se osigura da Kaba izgleda elegantno sljedećeg dana, na prvi dan Kurban-bajrama. Dan ranije (8. zu-l-hidždžeta), kada hodočasnici krenu na Minu, stara tkanina se tradicionalno skida sa Kabe. Današnja Kisva je napravljena od 670 kg čiste svile, 150 kg zlata i srebra koji se koriste za graviranje kur’anskih ajeta na platno. Površina platna je 658 kvadratnih metara, a sastoji se od 47 komada, svaki dužine 14 metara i širine 95 cm. Cijena izrade iznosi oko 4,5 miliona dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.