Na vojnoj akademiji i kadeti iz BiH, Crne Gore i Kosova

Polaganjem zakletve u kasarni “Goce Delčev” u Skoplju počela je nova 2013./14. školska godina na vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski”.

akademijaNa manifestaciji polaganja zakletve 31 kadeta učestvovali su makedonski ministar odbrane Talat Džaferi, načelnik generalštaba Gorančo Kotevski, zamjenik ministra odbrane Emil Dimitrijev, zamjenik kosovskog ministra odbrane Jasmina Vatić, dekan vojne akademije Orće Popovski, predstavnici NATO snaga, generali te članovi porodica kadeta.

Zakletvu je položilo 26 kadeta iz Makedonije, po dva sa Kosova i iz Crne Gore i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Obrativši se prisutnima, makedonski ministar odbrane Talat Caferi kadetima je poželio uspješno četverogodišnje obrazovanje.

Naglasivši kako se u novoj generaciji kadeta nalaze samo najbolji, Caferi je istakao da vojna akademija pruža najbolje obrazovanje u skladu sa standardima NATO-a, tako da će časnici moći ispuniti i najzahtjevnije zadatke u međunarodnim misijama.

Usvajanjem Zakona o vojnoj akademiji 1995. godine, sa radom je počela i Akademija “General Mihailo Apostolski”, koja trenutno radi u saradnji sa Univerzitetom “Goce Delčev”. Nakon prekida prijema novih polaznika u periodu od 2003. do 2008. godine, akademija je, odlukom makedonske vlade, nastavila sa radom 2009. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.