Nacističko ukradeno blago čeka svoje vlasnike

Hitler je došao na vlast 30. januara 1933. Ubrzo su uslijedili progoni židova i neistomišljenika, čija je imovina konfiscirana. Još i danas se oduzete umjetnine nalaze u njemačkim muzejima i čekaju na svoje vlasnike.

Hitler je došao na vlast 30. siječnja 1933. Ubrzo su uslijedili progoni židova i neistomišljenika, čija je imovina konfiscirana. Još i danas se oduzete umjetnine nalaze u njemačkim muzejima i čekaju na svoje vlasnike.

Sat s briljantima bio je poklon za njezin 27. rođendan. “Za 6.2.1939. najsrdačnije A. Hitler”, piše na stražnjoj strani sata koji je dio nasljedne mase dugogodišnje Hitlerove ljubavnice Eve Braun, s kojom se oženio neposredno prije izvršenog samoubojstva. Taj je sat zajedno s drugim nacističkim blagom već desetljećima pohranjen daleko od očiju javnosti u Novoj pinakoteci u Münchenu. Tu se nalaze i drugi vrijedni predmeti koji su nekad pripadali nacionalsocijalističkim čelnicima, primjerice zlatne manžete, zlatni pokal za šampanjac i vrijedan nakit Hermanna Göringa.

Što je “pravedno rješenje”?

Od kuda potječe zlatni sat za Evu Braun, nije poznato. Možda ga je Hitler dao izraditi po narudžbi, a možda je pripadao nekoj židovskoj obitelji. Od dolaska Hitlera na vlast 30. januara 1933. pa sve do kraja Drugog svjetskog rata ukradena imovina bogatih židova, i to u prvom redu nakit i umjetnine, redovito su dijeljeni nacionalsocijalističkim čelnicima.

Od kraja Drugog svjetskog rata protekla su desetljeća, no i dalje za brojne predmete nije moguće utvrditi kome su nekada pripadali, ili drugim riječima, kome bi trebali biti vraćeni.

U stvari je to pitanje barem teoretski riješeno u Izjavi iz Washingtona iz 1998. godine. Nju je potpisalo 40 država, među kojima i Njemačka. One su se obvezale da će identificirati ukradene umjetnine i vrijedne predmete i pronaći prave vlasnike kojima će njihova imovina biti vraćena ili će biti pronađeno “pravedno rješenje”. Zvuči logično, no problem je što se u praksi taj pojam “pravedno rješenje” različito tumači.

Nedostaje novca, ali i vremena

Oko slike Pabla Picassa “Madame Soler” vodila se dugogodišnja pravna bitka između minhenske Nove pinakoteke i nasljednika židovskog kolekcionara Paula von Mendelssohn-Bartholdyja. U Düsseldorfu nasljednici židovskog trgovca umjetninama Alfreda Flechtheima traže povrat djela “Federpflanze” Paula Kleea koje se nalazi u umjetničkoj zbirci Nordrhein-Westfalen.

“Za 6.2.1939. od sveg srca A.Hitler”

Za utvrđivanje podrijetla oduzetih vrijednih predmeta često nedostaje novca. Zato bivši savezni ministar kulture Michael Naumann u njemačkom tjedniku “Der Spiegel”, koji o povratu oduzetih umjetnina donosi opširan članak, traži veća financijska sredstva za istraživanje podrijetla ukradenih i oduzetih predmeta koji se sada nalaze u njemačkim muzejima.

Samo u Bavarskim državnim zbirkama slika postoji 4.400 slika i 770 skulptura koje su tu stigle nakon dolaska nacionalsocijalista na vlast 1933. godine i čije je podrijetlo još uvijek nejasno. Za istraživanje sudbine tih djela je zadužena povjesničarka umjetnosti Andrea Bambi. Ona kaže da je za utvrđivanje podrijetla za svako djelo nužno šest mjeseci do godinu dana. To znači da bi u najboljem slučaju njezin rad bio okončan 2585. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.