“NADAM SE DA ĆEŠ UMRIJETI” Majka Mu Je Uputila Ove Riječi Nakon Što Je 12 Godina Proveo Kao “Biljka”, A Onda Se Desilo Čudo

Zbog kriptokoknog meningitisa Maritn se pretvorio u biljku, a ovo je priča o njegovoj borbi

Martin Pistorijus je imao samo 12 godina kada su mu doktori dijagnostikovali kriptokokni meningitis. Vremenom se, zbog svog stanja pretvorio u “biljku”, pošto je izgubio motoričke sposobnosti i normalan život.

Njegovi roditelji su bili potpuno očajni kada su im doktori rekli da ga odvedu kući da umre. Oni su to uradili, međutim dečak nije preminuo. Štaviše, o njemu su brinuli više od decenije, ali nije bilo nijednog jedinog znaka pomaka.

Martinov otac bi ujutru ustajao u 5 sati, oblačio ga je, smestio u automobil i odvodio u specijalni dnevni boravak gdje je dečak provodio osam sati, prenosi Npr.org.

“Nakon toga bih ga pokupio, kupao, hranio, ušukao u krevet i nameštao alarm da mi zvoni za dva sata da bih ga okrenuo, kako ne bi dobio dekubitis“, objašnjava Martinov otac kako je izgledala njihova svakodnevna rutina.

Dvanaest godina je ova porodica brinula o Martinu bez ijednog znaka boljitka. Njegova majka Džoan je toliko bila očajna, da je u jednom trenutku poručila sinu: “Nadam se da ćeš umrijeti.”

Danas je u potpunosti svjesna koliko je užasno to što je izgovorila, ali kaže da je samo željela neko olakšanje. Nevjerovatno, ali danas Martin kaže da je bio svjestan svega što se oko njega dešavalo, jer ga vegetativno stanje ipak nije cijelog obuhvatilo. Bio je zarobljen u tijelu koje nije htjelo da sarađuje sa njim.

“Da, bio sam prisutan, ali ne od početka. Nakon što sam otprilike dvije godine proveo u vegetativnom stanju, počeo sam da se budim. Bio sam svega svestan, kao bilo koja druga normalna osoba”, prisetio se Pistorijus. “Svi su navikli na to da sam odsutan, da nisu primetili kada sam počeo da se “budim”. Bio sam pogođen činjenicom da ću ostatak života da provedem tako – totalno usamljen”, kaže Martin.

“U takvom stanju ne mislite ni o čemu. Samo postojite. To je veoma mračno mjesto na kojem možete da se nađete, jer u neku ruku, dopuštate sebi da nestanete”, nastavlja svoju priču Pistorijus.

On je postao toliko depresivan da je bio ubeđen da niko nikada neće biti nežan prema njemu i da neće biti voljen ponovo. Ali, za svoju majku je našao razumijevanje.

“Kako je vrijeme prolazilo, naučio sam da se nosim sa majčinim očajem. Svaki put kada bi me pogledala, videla je parodiju onoga što je nekada bilo zdravo dijete koje je obožavala“, dodao je on.

Martin je odlučio da mu je dosta takvog života i snagom volje odlučio je da preuzme stvari u svoje ruke. Počelo je tako što je otkrio koje je vreme otprilike prema kretanju sunčeve svetlosti u prostoriji.

Nakon toga, kako su misli krenule da mu budu pozitivnije, desilo se nešto nevjerovatno – i njegovo tijelo je počelo da se oporavlja. Krenuo je potpuno neočekivan neurološki oporavak i njegova mukotrpna borba da dokaže da je prisutan.

Martin sada ima 39 godina i živi u Engleskoj sa svojom partnerkom, a nedavno su postali roditelji dječaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.