Najgore u 300 miliona godina: Kiseli okeani ubijaju život

Nivo kiselosti u okeanima raste najbržim tempom u posljednjih 300 miliona godina, zbog čega mnogim biljnim i životinjskim vrstama prijeti izumiranje, pokazuju izvještaji naučnika objavljeni u časopisu “Science”.

Povećanje kiselosti u okeanima predstavlja najveću opasnost za koralne grebene jer uzrokuje njihov nestanak. Budući da su koralni grebeni staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, može doći do njihovog izumiranja.

Osim toga, povećana kiselost može uzrokovati i izumiranje sitnih biljnih i životinjskih organizama kojima se hrane veće životinje.

Ljudske aktivnosti, posebno sagorijevanje fosilnih goriva, dovele su do povećanja nivoa ugljenika u atmosferi, a budući da okeani postaju kiseliji ulaskom ugljenika u atmosferu, današnji nivo kiselosti veći je nego prije 56 miliona godina kada je zabilježena posebno velika emisija ugljenika u zemljinu atmosferu.

Prema izvještaju naučnika, posljednji period povećane kiselosti okeana dogodio se prije 56 miliona godina i trajao je oko 5.000 godina. Količina ugljenika u atmosferi se gotovo udvostručila, a prosječna globalna temperatura porasla je za šest stepeni Celzijusovih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.