Najstarija američka fabrika oružja ide u stečaj

Najveća i najstarija američka fabrika oružja “Remington” ide u stečaj, pošto su propali pregovori sa Navaho indijancima o prodaji te kompanije njihovom fondu.

“Remington” je proglasio stečaj drugi put od 2018. godine kako bi se zaštitio jer ne može da izmiruje ogromne dugove, iako je u Americi prodaja oružja na rekordnom nivou, javili su mediji u SAD.

“Remington”, koji proizvodi oružje za lov, policiju i vojsku, pokušaće da nađe novog vlasnika.

Prethodni put kada je proglašavan stečaj, upravljanje nad “Remingtonom” prešlo je na investitore kao što su “Frenklin risorsiz” i “Džej Pi Morgan Čejs”.

Prvi stečaj trajao je samo dva mjeseca, pošto su kreditori pristali na plan restrukturiranja kompanije.

“Remington” je pokušavao da nađe novog vlasnika i bio je u pregovorima o prodaji rezervatu Navaho nacije, ali su ti pregovori nedavno propali.

Kako je objavio “Navaho tajms”, ovaj indijanski rezervat bio je spreman da plati 300 miliona dolara za kupovinu “Remingtona”, ali nije poznato zbog čega do dogovora nije došlo. Pretpostavlja se da se indijanski rezervat povukao zbog brojnih pravnih komplikacija koje bi uslijedile poslije kupovine, između ostalog i zbog dozvole za prodaju oružja.

Sada se spekuliše da bi kompanija mogla biti prodata u dijelovima, kako bi kupac bio lakše nađen.

“Remington” je akumulirao čak 775 miliona dolara dugova i ne može da se izbori sa ogromnim kamatama.

Nekoliko slučajeva masovnih pucnjava u američkim prosvjetnim ustanovama stavile su proizvođače oružja na stub srama, a “Remington” čeka i ishod milionskih tužbi koje su podnijele porodice žrtava u tim pucnjavama.

Aktivisti koji se bore za strožiju kontrolu prodaje zatražili su zato pooštravanje zakonskih propisa.

Američko tržište oružja zbog toga bilježi smjene uspona i padova. Tako je pod predsjednikom Barakom Obamom zabilježilo rast, iz straha da bi on mogao da donese strožija pravila u prodaji, dok je dolaskom na vlast Donalda Trampa tržište oružja palo, jer se vjerovalo da će na snazi ostati liberalniji pristup ličnom naoružavanju.

Međutim, izbijanjem pandemije virusa korona, prodaja oružja u SAD oborila je sve rekorde i najveća je u poslednjih 20 godina. Mnogi Amerikanci koji ranije nisu imali oružje odlučili su da ga kupe izbijanjem pandemije, jer su zabrinuti za bezbjednost. Prodaja je dodatno porasla izbijanjem protesta u brojnim gradovima poslije smrti Džordža Flojda koji je preminuo prilikom hapšenja, prenosi Sputnjik.

Kompanija “Remington” najstariji je i najveći proizvođač oružja u SAD. U kontinuitetu radi od 1816. godine. Jedina je američka kompanija koja proizvodi i oružje i municiju i bilježi godišnji prihod od oko 600 miliona dolara.

Pregled istorije ove kompanije pogledajte u sljedećem videu:

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana