Najstariji pirat na svijetu: Prži filmove i šalje ih američkim vojnicima!

“Mamurluk” ili “Gran Torino” samo su neki od stotina hiljada kopija holivudskih filmova koje je 92-godišnji Hyman “Big Hy” Strachman neovlašteno kopirao i poslao američkim vojnicima u Iraku i Afganistanu,prenosi index.

Strachman je veteran Drugog svjetskog rata koji je u pokušaju da nekako ubije vrijeme nakon smrti svoje žene pronašao novi hobi i do danas američkim vojnicima o svom trošku poslao gotovo 4000 paketa kopiranih DVD-a s filmovima.

“Znam da to nije u redu, ali sam svejedno to napravio”, izjavio je Strachman priznajući da njegova djela krše zakon o autorskim pravima.

Kapetan Bryan Curran koji se nedavno vratio iz Afganistana procjenjuje da je Strachman od 2008. do 2010. godine njegovim trupama poslao više od 2000 DVD-a s filmovima.

“Bio sam šokiran kad sam shvatio da nam filmove ne šalje neki pirat iz zabačenog dijela istočne Europe, već stari Židov s Long Islanda. Nove filmove bi tempirao s danom premijere, pa smo “Transformere” gledali i prije gledaoca u američkim kinima”, izjavio je Curran.

“Ionako će sve uskoro biti gotovo jer će se vojnici ubrzo vratiti kući”, objašnjava sjedokosi i pomalo pogrbljeni Strachman da mu “posao” sve više slabi, dok priprema pakete s 84 DVD-a među kojima su se našli filmovi “Moneyball” i “The Artist” namijenjeni vojnicima u Afganistanu.

Kao opravdanje za kršenje zakona Strachman je u znak priznanja kimnuo glavom, ali i pokazao na zid na kojem se nalazi sedam američkih zastava i brojna pisma zahvale i fotografija vojnika s njegovim DVD-ima u ruci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.