Najveća neregularna zaposlenost zabilježena na Kosovu

Najveća neregularna zaposlenost zabilježena u Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu

Rad na crno u porastu je u svim zemljama jugoistočne Evrope, pokazalo je najnovije istraživanje Međunarodne organizacije za rad (International Labour Organization – ILO).

Visoko učešće neregularnog zapošljavanja u ukupnom broju zaposlenih, prema podacima ILO-a, i dalje je jedan od glavnih izazova regionalnog tržišta rada.

U izvještaju nazvanom „Globalni trendovi zapošljavanja u 2013.godini“ navodi se kako je broj radnika na crno povećan u svim zemljama regije, a najviše u Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu.

„Uprkos kontinuiranom poboljšanju glavnih pokazatelja tržišta rada, široko rasprostranjeno i sve više prisutno neregularno zapošljavanje ukazuje na to da se kvalitet zapošljavanja pogoršao“, stoji u izvještaju Međunarodne organizacije za rad.

Učešće neregularne u ukupnoj zaposlenosti u Albaniji i na Kosovu je od 2000. do 2010. godine sa 30 poraslo na 35 posto, dok je u Hrvatskoj zabilježen porast sa 31 na 33 posto. U ostalim zemljama regije, učešće rada na crno u ukupnoj zaposlenosti je, uprkos porastu, ipak na nižem nivou nego u Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu. Tako je u Crnoj Gori i Srbiji zabilježen porast broja radnika na crno sa 17 na 19 odsto, u Makedoniji sa 20 na 21 posto, dok je u Bosni i Hercegovini taj procenat sa 20 porastao na 23 posto.

Izvještaj „Globalni trendovi zapošljavanja u 2013. godini“ otkriva da je potrošačka klasa u regiji jugoistočne Evrope u porastu i da je između 1999. i 2012. godine, broj radnika koji žive u domaćinstvima u kojima se dnevno potroši više od četiri dolara po članu porodice, porastao za 25 posto.

Trenutno, 4.6 posto radnika u regiji pripada kategoriji ekstremno i umjereno siromašnih, jer žive u domaćinstvima u kojima se po članu porodice dnevno troši manje od dva dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.