Najveći skandal u historiji Hong Konga

Uhapšena braća Kvok su kopredsjednici i izvršni direktori kompanije čija je tržišna vrijednost 32 milijarde dolara. To je otprilike 14 odsto cjelokupnog dohotka Hong Konga. Poređenja radi, ona za Hong Kong ima važnost koliku za SAD imaju tri kompanije vrijednosti Appla.

Porodična firma Sun Hung Kai nekretnine je najveća azijska kompanija za nekretnine i druga po vrijednosti u svijetu, poslije operatora šoping molova u Americi. BBC slikovito opisuje moć Kvokovih riječima da “neboderi u vlasništvu Sun Hung Kaija praktično čine panoramu grada”.

Nekretnine su šlag na tortu biznisa, koji je započeo njihov otac Kvok Tak-Seng, koji je došao u grad iz obližnjeg Kantona, danas Guangdonga, poslije Drugog svjetskog rata.

On je prvo otvorio piljarnicu, da bi se ubrzo prebacio na prodaju japanskih rajsferšlusa u vrijeme kada je počeo bum tekstilne industrije. Od zarađenih para počeo je da ulaže u zemljište i nekretnine i sa dva partnera 1958. osnovao kompaniju Sun Hung Kai.

Jedan od partnera, Li Ssau-Ki, kasnije je osnovao Henderson Lend Development, koja je danas druga po vrijedosti kompanija nekretnina u gradu. Stariji Kvok je uspješno vodio firmu do smrti 1990., kada je rukovođenje ovog porodičnog posla prešlo u ruke najstarijeg sina, Valtera.

Bogatstvo porodice Kvok palo je, međutim, za oko ambicioznom kineskom gangsteru Čeung Ce-Keungu poznatom pod nazivom “Veliki troškadžija”. Ovaj drski kriminalac je, prema pisanju štampe, osmislio plan da kidnapuje deset najbogatijih ljudi u gradu i za njih traži milionske otkupe.

Izvještaji navode da je on 1996. uspješno oteo Viktora Lija, najstarijeg sina najbogatijeg čovjeka Azije, Li Ka-Ssinga. Li, u gradu poznat pod imenom “Supermen” je, kako se vjeruje, bez mnogo buke platio otmičarima rekordnu sumu od milijardu hongkonsskih dolara, oko 128 miliona tadašnjih američkih dolara.
 
Osokoljeni Čeung je s braćom godinu dana kasnije krenuo i na Valtera Kvoka. Međutim, za razliku od Lija, Kvokovi su u prvom momentu odbili da sarađuju, pa je Valter izgleda pretrpio mučenje i batine.

Mediji su pisali da je on držan u drvenom sanduku sve dok porodica, ipak, nije isplatila, kako se govorkalo, oko 600 miliona hongkoških dolara otkupa.

Gangster je ubrzo uhvaćen u Kini, gdje je za razbojništva osuđen i strijeljan 1998. Priča se da je tokom istrage priznao otmice u Hong Kongu. Iako je zadržao zvanja u firmi, Valter Kvok je postepeno počeo da se povlači iz svakodnevnog odlučivanja, a u gradu se pričalo da je zbog otmice imao mentalne smetnje i da je postao preplašen pa je teško kontaktirao sa saradnicima.

Mlađa braća su ga zato ubrzo sklonila iz glavnih poslova i postavila da vodi biznis sa hranom i pićem. Valter je u javnosti negirao da ima bilo kakve mentalne smetnje, a štampa je počela da piše kako je ponovo procvjetala njegova ljubav sa bivšom djevojkom za koju tvrde da je imala ogroman uticaj na najstarijeg Kvoka.

Ta romansa je izgleda bila i razlog da mlađa braća pokušaju da izguraju Valtera iz uprave kompanije. Spor je postao gradska priča kada je Valter 2008. pokušao da sudski spriječci uklanjanje iz borda. On je izgubio, a na čelo kompanije je došla majka, koja je, međutim, ubrzo vlast predala dvojici mlađih sinova, Tomasu i Rejmondu.

Činjenica da Valter nije uhapšen u sadašnjoj istrazi navela je mnoge da povjeruju kako je on vlastima dao informacije o korupciji i nedozvoljenim poslovanjima firme, sveteći se tako braći što su ga uklonili iz uprave. Iako kompanija tvrdi da posluje uobičajeno, s dva brata pod istragom i trećim na ratnoj stazi, poslovi, ipak, trpe, a akcionari sa zebnjom gledaju pad vrijednosti njihovih akcija i mole se da se braća ponovo slože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.