Ivanov i Topi pozvali na mir i kažnjavanje ubica iz Smiljevaca

Njihov susret je u velikom djelu bio posvećen petostrukom ubistvu koje se dogodilo pre nedjelju dana u blizini Skoplja i rezultatima dosadašnje istrage.

Obojica predsjednika su poručili da nadležnim institucijama treba dozvoliti da završe započetu istragu.

“U interesu svih je da se nađu počinioci, jer ako su se ohrabrili da to urade kod nas, sutra mogu to da učine i na drugom mjestu. Očekujemo da nadležne institucije završe svoj posao i da građani ne podležu spekulacijama i raznim podmetanjima, koji su uobičajeni u ovakvim trenucima”, izjavio je Ivanov.

Dvojica predsjednika ocjenila su da je perspektiva regiona u Evropskoj uniji i da region napreduje u tom smjeru, ali, ocjenio je Topi, još postoje snage koje to žele da spriječe.

“I posle nezavisnosti Kosova, sa svim progresom koji je postignut, još postoje ultranacionalistički krugovi koji pokušavaju da ugroze ovakvu klimu”, rekao je Topi.

Albanski predsjednik dodao je da će ‘svaki nacionalistički ili ultranacionalistički refleks ili bilo kakva klima predrasuda naneti štetu odnosima između Makedonaca i Albanaca u Makedoniji, ali i odnosima u regionu’.

“Izolirajte sve te zlonamjerne poruke koje se šalju, a imaju nacionalističku pozadinu. Dio njih, naravno, dolaze i iz Srbije”, poručio je Topi.

Bamir Topi realizuje ovu posjetu na kraju njegovog mandata. Za vreme boravka u Skoplju on se susreo i sa predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim, premijerom Nikolom Gruevskim, kao i sa liderima većih političkih partija u Makedoniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.