Kfor i Eulex odbacuju odgovornost za stanje na sjeveru Kosova

Na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova o stanju na sjeveru zemlje, zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kazao je da postoje dva problema zbog kojih su i kosovske institucije često u konfrotaciji sa Kforom i Eulexom.

„Oni nisu aktivni na sjeveru i ovo je šansa da ih pozovemo da budu aktivniji u tom djelu. Drugi problem je to što su neutralni prema statusu Kosova, a iz njihovog sjedišta u Briselu, gdje se donose odluke, često im šalju i različite poruke. Vlada Kosova ne daje naredbe ni Kforu ni Eulexu već se mi sa njima koordinišemo. Ali ono što je potrebno je veći politički pritisak ne samo u Kforu i u Eulexu već u Briselu i Washingtonu“, kazao je Kuçi.

I ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi kazao je da napetoj situaciji doprinose i posjete srpskih političara iz Beograda koji alternativnim putevima ilegalno borave na Kosovu kako bi održali predizbornu kampanju.

On je dodao da je obaveza KFOR-a da zatvori sve alternativne puteve zelene linije između srpske i kosovske granice kako bi se spriječio ulaz ekstrmnim i kriminalnim grupama na teritoriji Republike Kosova.

Iako su u medijima kružile priče da je KFOR iz Napulja dobio naredbu da zatvori alternativne puteve u sjevernom djelu Kosova, iz ove misije pak kažu da jedan takav zahtjev od strane kosovskih institucija ne postoji.

„Nismo svjesni ikakvog zhatjeva bilo kakve institucije na Kosovu u vezi sa tim pitanjem, Kfor vrši monitoring cijele granične linije, ali nije u mandatu Kfora da sprovodi bilo kakve policijske ili carinske procedure ili obaveze. Naša uloga je da omogućimo siguran i bezbjedan ambijent na cijelom Kosovu, i znamo da je i Vlada Kosova svjesna našeg mandata“, izjavio je za RSE portparol Kfora Uwe Nowicki.

Odgovornost za alternativne, ilegalne puteve ne preuzima ni Eulex. Oni potvrđuju da srbijanski političari nisu koristili zvanične prelaze da uđu na Kosovo.

„Eulex je na sjeveru prisutan na graničnim prelazima 1 i 31. Što se tiče alternativnih puteva koji nisu zvanični prelazi, tamo nemamo osoblje koje bi vodilo računa o tim prelazima“, kaže Krasniqi.

Iz kosovske opozicije međutim kažu da prebacivanjem krivice na međunarodnu zajednicu zbog situacije na sjeveru Vlada zapravo prihvata da nije uspjela da im stavi do znanja da je sposobna da riješi probleme na sjeveru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.