Novi val ekonomske krize prijeti Balkanu

Kako je iz Washingtona izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, Zoellick je na njegovo pitanje o zemljama Balkana rekao „da ih plaši da će se kriza iz zemalja eurozone izliti u te zemlje“.

Zoellick je govorio u Washingtonu na marginama skupa brojnih ministara finansija  i guvernera centralnih banaka na proljetnom zasjedanju  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i  Svjetske banke.

Kako je izvijestio Puljić, među učesnicima ovog skupa su predstavnici balkanskih zemalja koje su kasnije ušle u krizu, ali kasnije će iz nje i izaći.

Puljić je kazao da bi tokom sastanka Bosna i Hercegovina mogla zatražiti novi stand-by aranžman, dok bi Hrvatska mogla tražiti od nekih banaka i finansijskih ustanova da kupe njene dionice.

Novi fond

Šefica MMF-a Christine Lagarde naglasila je da je skori ekonomski oporavak ugrožen najviše zbog postojećeg stanja u eurozoni.

„Oporavak je ona nazvala vrlo krhkim. Pozvala  je lidere da ubrizgaju novac u evropske banke“, kazao je Puljić.

Lagarde je kazala kako je potrebno stvoriti novi fond od 400 milijardi dolara, kojim bi se moglo spriječiti izlijevanje krize iz eurozone u druge zemlje.

Do sada je MMF prikupio 320 milijardi dolara od evropskih zemalja i Japana, ali traži dodatne doprinose od vodećih ekonomija u razvoju, koje pružaju otpor dok ne dobiju obećanja da će u budućnosti imati veću ulogu upravljanju fondom.

Zoellick je , međutim, istakao kako je potrebno raditi na razvijanju najsiromašnijih zemalja.

“Kazao je da tri četvrtine onih koji zarađuju manje od dva dolara na dan nemaju bankovne račune,  tako da im je vrlo teško pomagati kroz bankovne fondacije“, rekao je Puljić.

Zoellicka će u julu na mjestu predsjednika Svjetske banke zamijeniti Amerikanac Jim Yong Kim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.