Najviši islamski minareti – u srcu Srbije!

Peštersko selo Delimeđe u tutinskoj opštini ima najveće minarete ne samo na Balkanu! Sagrađeni su 2009. godine kao dio novog islamskog centra u selu, visoki su po 77,24 metara i daleko nadmašuju sve postojeće džamije na Balkanu, ali i šire. Gotovo na cijelom evroazijskom kontinentu.

Poređenja radi, najviši minaret u zapadnoj Evropi – minaret Fitja džamije u Stokholmu – visok je samo 32,5 metara. Minaret najveće džamije u EU, džamije u Roterdamu, visok je jedva 25 metara. Na istoku od EU, islamski centar „Srce Čečenije“ u Groznom, koji je otvoren 2008. godine, ima takođe skromniji minaret – od 62 metra.

Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog Kutub minareta u Nju Delhiju koji je visok 72,5 metara. Viši su i od najvišeg minareta centralne Azije, Kalon minareta u Buhari koji doseže svega 47 metara. Inače, čečenski minaret je do 2009. godine bio šampion Evroazije. Sve dok mu centar u Delimeđama nije preuzeo primat. Minareti Delimeđa su viši i od najviših minareta južne hemisfere. Čak i od munare džamije u Johanesburgu koju je nedavno podigao turski biznismen, Ali Katirdžioglu.

U našem regionu, najviša džamija u Bosni i Hercegovini je džamija u Bugojnu sa minaretom od 70 metara za čije je farbanje bio angažovan alpinistički tim iz Zenice. Najviša džamija u Republici Srpskoj nalazi se u Sjenini kod Doboja sa minaretom od 53,5 metara.

Međutim, Priština ima ambicije da nadmaši minarete u Delimeđama. Islamski poglavar Kosova, Naim Trnava, je oktobra 2012. položio kamen temeljac za „najveću džamiju na Balkanu“ koja će se prostirati na 8.000 kvadratnih metara. Visina njenih minareta još je tajna.

Inače, apsolutni svjetski rekorder u visini je minaret džamije Hasana II u Kazablanki, u Maroku. Visok je 210 metara. Inače, Teheran ima ambiciju da Marokancima preuzme „titulu“. Jer, u glavnom gradu Irana se podižu minareti čija je planirana visina 230 metara!

Arhitekta delimeđanskih minareta je Muharem Kruško koji živi u Maglaju, bivši je građevinac koji je radio u Hrvatskoj. Sa 230 izgrađenih munara, uglavnom u poslijeratnoj BiH, 76-godišnji Kruško je apsolutni svetski rekorder. Prvi minaret je izgradio 1966. godine u Gluhoj Bukvici. Kruško je vlasnik zidarsko-fasaderske radnje u Miljanovićima kod Tešnja, kanton Zenica, sa šest zidarskih ekipa.

Minareti u Delimeđama su dio još uvek nezavršenog islamskog centra u ovom selu koje sa 88 domaćinstava ima manje od 300 punoletnih stanovnika. Selo ima osnovnu školu i poštu.

U prilogu o izgradnji islamskog centra u Delimeđama, tuzlanska televizija je izvjestila da je ova džamija „mahom građena dobrovoljnim prilozima mještana i mnogih Sandžaklija koji žive i rade u BiH, Americi, Kanadi, Australiji i zemljama zapadne Evrope. Radi se o veoma uspješnim poslovnim ljudima koji potiču iz ovog kraja“.

Delimeđe su inače poznate po svom velikom vašaru a u islamskom centru se održava i godišnji „Festival islama“.

Prije izgradnje džamije u Delimeđama, najviši minaret na Balkanu je bio minaret Husein-pašine džamije u Pljevljama, završen 1594. godine kao zadužbina Husein-paše Boljanića, poreklom iz tog kraja.

Poređenja radi, Hram Svetog Save u Beogradu, bez krsta, visok je 70 metara a sa krstom doseže 82 metra. Najviše katoličko zdanje u Srbiji, crkva Bezgrešne device Marije u Bačkoj Topoli, visoka je 72,6 m, a crkva „Ime Marijino“ u Novom Sadu do 72 metra.

„Palata Albanija“ u Beogradu visoka je „svega“ 58 metara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.