Nova srpsko-kosovska normalnost

Poslije prvog dana razgovora, premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Thaçi, ove srijede (20.02.) nastavljaju dijalog za istim stolom u Briselu. Glavna tema ostaje ista: sjever Kosova.

Suštinski, krucijalno i odlučujuće, sve su to riječi koje su evropski zvaničnici koristili najavljujući petu rundu dijaloga Beograda i Prištine. Zbog, kako je rečeno, „velike važnosti sastanka“, šefica evropske diplomatije svoja dva popodneva rezervisala je samo za razgovore premijera Dačića i Thaçija. Značaj tog sastanka i rezultata dijaloga naglasili su i predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, i predsednik Savjeta EU, Herman van Rompej. Oni su podsjetili i Beograd i Prištinu da su rezultati dijaloga od suštinskog značaja za evrointegracioni put Srbije i Kosova.

„Ovo je krucijalna nedjelja. Sa nadom očekujemo sastanak premijera Dačića i Thaçija u petoj rundi dijaloga i nadamo se istom konstruktivnom duhu kao i ranije. Rezultati dijaloga su od kritične važnosti za odnose EU sa Kosovom i Srbijom“, izjavio je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Samoupravna regija u okviru kosovskih nadležnosti?

Poslije prvog dana razgovora, nijedna strana nije željela da komentariše tok dijaloga. U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da je pitanje sjevera Kosova u fokusu ove runde dijaloga. Očekuje se da upravo rješavanje „osjetljivih pitanja“, kao što je pitanje institucija na sjeveru, bude od suštinskog značaja u odlučujućoj tački na kojoj se dijalog, prema stavu evropskih analitičara, nalazi. U Međunarodnoj kriznoj grupi (MKG), su pred ovu rundu razgovora, ocijenili da pozicije Beograda i Prištine “nikada nisu bili bliže po pitanju sjevera Kosova“, pri čemu se rješenje vidi u transformaciji postojećih institucija na sjeveru u „samoupravna tijela i regiju, koji bi se mogli naći u okvirima kosovske jurisdikcije.

„Beograd i Priština moraju da iskoriste ovu šansu za suštinske razgovore o transformaciji postojećih struktura na sjeveru Kosova. Pronalaženje pravog puta biće teško, ali početne faze dijaloga i razvoj događaja daju nadu da se nova normalnost polako javlja između dva susjeda“, kaže direktorka za Evropu u MKG, Sabina Frezjer.

Integracija Srba u „novi kosovski život“

Premijer Srbije, Ivica Dačić, u Brisel je došao sa prijedlogom za formiranje zajednice srpskih opština, sa jasnim nadležnostima. Kosovski premijer, Hašim Tači, najavio je da će u dijalogu predstaviti „pozitivnu ponudu“ za Srbe na Kosovu, kako bi se oni integrisali u „novi kosovski život“- u budućem parlamentu Kosova i u centralnim i lokalnim institucijama.

„Naš cilj jeste da integrišemo sve Srbe u kosovske institucije. Mi gradimo zemlju gdje svi građani uživaju ista prava, pogotovo manjinske zajednice. Kosovo i Srbija su danas u Briselu ne da bi pobijedili jedni druge, već da nađemo zajednički jezik, da se dogovorimo i krenemo ka evroatlanskim integracijama“, izjavio je Thaçi pred početak pete runde dijaloga u Briselu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.