Sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu odgođena za mart

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji na Kosovu, koja je trebalo da se održi u petak, 22. februara, bit će odgođena za mart.

Datum nove sjednice još nije saopćen, a odluku će donijeti ruska delegacija koja preuzima predsjedavanje u konsultacijama s ostalim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, rečeno je Tanjugovom dopisniku.

Izvještaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut “značajan korak naprijed” podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti, poput incidenata tokom pravoslavnog Božića.

“Čestitam liderima obje strane jer su se upustili u ovaj izazovan, ali važan politički proces, u cilju rješavanja najtežih pitanja koja koče napredak u njihovim odnosima”, naveo je šef UN-a u izvještaju za period od 16. oktobra do 15. januara.

Ban Ki-moon je istakao da, iako postoje još mnoga nerješena teška pitanja, obnavljanje pregovora predstavlja “snažan signal da se obje strane zalažu za miran dijalog i prevazilaženje tereta prošlog sukoba”.

Šef UN-a je, međutim, ukazao da događaji u periodu izvještavanja ukazuju “kako na nastavak krhke situacije, tako i na šansu da se nastavi stabilizacija, pod uslovom da postoje političko vodstvo i dobra volja”.

Kada je riječ o situaciji u sjevernoj Mitrovici, Bann Ki-moon je istakao da su potrebni”koordinisano djelovanje i pažnja kako bi se sva teška pitanja riješila dobronamjerno i tako izbjegle dalje tenzije”.

Prvi čovjek UN-a je istakao da su, pored političkog procesa na visokom nivou, važni održivi napori da se unapredi pomirenje i poveća povjerenje među zajednicama na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.