Nakon što sam isprobala ovaj trik, koji mi je doktor savjetovao, više nemam problema sa zatvorom: Nisam mogao vjerovati koliko je brzo ovaj TRIK uspio

Višak stolice u crijevima može uzrokovati nelagodu, nadutost i probavne smetnje. Postoji nekoliko metoda za poticanje redovitog pražnjenja crijeva.

Doktor Darragh O’Carroll obavještava da zatvor i nakupljanje stolice u crijevima mogu biti ne samo neugodni, već i opasni po zdravlje. Pravilna prehrana, dovoljno kretanja i hidratacija ključni su čimbenici koji podržavaju zdravu probavu. Stoga, evo savjeta i metoda kako se učinkovito riješiti viška stolice. Jedna od njih je prirodna metoda pomoću octa i meda.

 

1. Povećajte unos vlakana
Vlakna su ključna za zdravu probavu i redovito pražnjenje crijeva. Topiva vlakna, koja se nalaze u voću, povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, pomažu omekšati stolicu i olakšati joj prolazak kroz crijeva. Netopiva vlakna, koja se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i nekom povrću, povećavaju masu stolice, što potiče rad crijeva, kaže dr. Jared Meacham.

 

2. Adekvatna hidratacija
Pijenje dovoljno vode ključno je za sprječavanje zatvora. Voda pomaže u otapanju topivih vlakana i potiče nesmetan prolaz stolice kroz crijeva. Preporuča se piti najmanje 8 čaša vode dnevno, a potreba se može povećati ovisno o tjelesnoj aktivnosti i klimi.

3. Redovito kretanje
Stručnjaci sa Sveučilišta Harvard kažu da tjelesna aktivnost potiče rad crijeva i pospješuje redovito pražnjenje crijeva. Čak i umjerena tjelovježba poput hodanja ili joge može uvelike poboljšati probavu i spriječiti zatvor. Većinu dana u tjednu preporučuje se najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti.

4. Ocat i med: prirodni laksativ
Jedan od provjerenih kućnih lijekova za pospješivanje probave i opuštanje crijeva je mješavina jabučnog octa i meda. Jabučni ocat sadrži pektin koji pomaže regulirati probavu, a med ima prirodna antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu podržati zdravlje crijeva.

Kako pripremiti smjesu? Pomiješajte jednu žličicu jabučnog octa s dvije žličice meda u čaši tople vode, savjetuje nutricionistica Lisa Wartenberg. Popijte ovu mješavinu ujutro na prazan želudac za najbolji učinak. Ova mješavina može pomoći omekšati stolicu i potaknuti redovito pražnjenje crijeva.

5. Probiotici za zdravlje crijeva
Probiotici su žive bakterije koje podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i mogu pomoći u probavi. Konzumiranje probiotičke hrane kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus ili kombucha može poboljšati pravilnost crijeva i smanjiti rizik od zatvora. U našem članku na web stranici ZdravéStravování saznat ćete da probiotici osim probave podržavaju i kožu.


6. Izbjegavajte prehranu bogatu šećerima i mastima
Prehrana bogata šećerima i nezdravim mastima može usporiti probavu i pridonijeti zatvoru. Smanjite prerađenu hranu, slatkiše i masnu hranu i usredotočite se na zdravu, cjelovitu hranu koja podržava zdravlje crijeva.

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.