STVARI KOJE NE SMIJETE DA RADITE U KUĆI KADA GRMI: Poseban OPREZ U KUHINJI i kupatilu – može biti VEOMA OPASNO

Sve su učestalije promene klime, što govore i superćelijske oluje na našim prostorima sa kojim smo se susreli prošle godine u julu. Početkom leta 2024. godine i dalje smo okruženi smenom toplih i hladnih temeperatura i sve češće su obilne padavine i oluje praćene kišom, gradom i udarima groma. Samo danas, 3. juna na području Srbije upaljena su tri meteoalarma (žuti, naranžasti i crveni) zbog kiše i grmljavine.

Opasnost za vreme oluja preti od veoma jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada. Kako da se ponašamo u takvim situacijama i zaštitimo?

Za vreme jakih oluja Sektor za vandredne situacije savetuje preduzimanje sledećih mere ukoliko ste u zatvorenom prostoru:

Obezbedite sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.
Obezbedite prozore i spoljna vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata.
Izbegavajte kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.
Kako da se ponašamo u takvim situacijama i zaštitimo?
Kako da se ponašamo u takvim situacijama i zaštitimo?
Američki nacionalni centar za vremensku prognozu savetuje da kada grmi trebalo bi da budete u zatvorenom prostoru, idite u kuću i ostanite tamo 30 minuta nakon poslednjeg udara groma. Kada je munja u vašoj blizini, brzo uđite u potpuno zatvorenu zgradu. Ne skrivajte se ispod nadstrešnica, otvorenih garaža, natkrivenih terasa ili paviljona kao adekvatno sklonište.

Takođe, nemojte da se sklanjate ispod drveta, posebno ako je visoko i izolovano. Udaljite se od metalnih predmeta kao što su metalne ograde, metalne šupe, telefonski i električni vodovi, cevovodi itd.

Stvari u kući koje ne treba da radite kada grmi:

Izbegavajte kontakt sa telefonima sa kablom.
Ako planirate da isključite bilo koju električnu opremu, uradite to pre nego što oluja stigne.
Izbegavajte kontakt sa vodovodom. Kada dođe do grmljavine, nemojte da se tuširati ili kupate, da perete posuđe ili veš.
Sačekajte da oluja prođe.
Udaljite se od prozora i vrata. Ne stojite na terasi ili tremu.
(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.