Narodna verovanja: Šta znači kada vam “igra” levo ili desno oko

“Igranje” oka ume da bude veoma neprijarno, a prema rečima lekara, to uglavnom predstavlja simptom umora, a ume da bude veoma neprijatno.

Ipak, iako medicina kaže jedno,u našem narodu, ali stranim kulturama, poznata su i neka verovanja, koja objašnjavaju razlog treptanja levog ili desnog oka.

Verovanja
U Kini smatraju da igranje levog oka je znak sreće, dok za desno se veruje da donosi loš znak.

Na Havajima je totalno drugačije značenje, pa igranje levog oka označava da će vam nepoznata osoba doći u porodicu, ali ukoliko igra bez prestanka, znači da može doći i do rasturanja unurat porodice.

Indijci smatraju igranje levog oka kao znak za lošu sreću, dok treperenje desnog oka predstavlja sreću, potpuno suprotno od Kine.

Kod nas postoji više različitih verovanja
Kod nas ima nekoliko značenja. Jedni tvrde da igranje desnog oka predstavlja ostvarenje svih želja koje ste zamislili, dok levo predstavlja loš predznak. Ipak, postoji i verovanje da ukoliko ženama zaigra levo oko, predstavlja ponovni susret sa muškarcem koga nisu dugo videli, pa se pretpostavlja da je dobar znak zato što su žene za vreme rata strepele, da li će im se muževi vratiti živi.

Evo još nekih tumačenja
Ukoliko vam zaigra gornji deo kapka desnog oka, predstavlja radost u porodici, a donjeg sklapanje novog prijateljstva..

Levi gornji kapak, prema verovanjima znači rađanje muškog deteta u kući, dok donji deo donosi loše vesti.

izvor novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.