NASA niјe u pravu oko klimatskih promјena!?

Bivši zvaničnici NASA-e su 28. marta poslali pismo administratoru NASA-e Charlesu Boldenu u kojem su se suprotstavili njenim navodima da čovjek uzrokuje klimatske promjene. Grupa je zatražila od Boldena da se i on i agencija “suzdrže od davanja nedokazanih navoda” koji podržavaju priče o globalnom zagrijavanju u medijima.

“Smatramo da je NASA-ino zastupanje ekstremne pozicije, prije sprovođenja temeljne studije o klimi, neprikladno. I to rizikuje nanošenje štete uzornoj reputaciji NASA-e, njenim sadašnjim i bivšim naučnicima i zaposlenima, i čak reputaciji same nauke”, navodi se u pismo čiji su potpisnici sedam “Apollo” astronauta – uključujući Michaela Collinsa i Waltera Cunninghama, pomoćnik zamjenika administratora, nekoliko naučnika i čak zamjenik direktora programa svemirskih letjelica, prenosi Blic.

Kritičar tvrdnji o globalnom zagrevanju Leighton Steward naveo je u pismu da su “ovi američki heroji, astronauti, naučnici i inženjeri, u pravu kad kritikuju NASA-ine ekstremne i nedokazane stavove.

U pismu se ističe da hiljade godina podataka stoje nasuprot današnjim tvrdnjama da je čovjekovo zagađenje uzrok klimatskih promjena.

“Mi smatramo da su tvrdnje NASA-e i Instituta Godard da ugljen dioksid kojeg je proizveo čovjek ima katastrofalan uticaj na globalne klimatske promjene, nisu dokazane, posebno uzimajući u obzir hiljade godina empirijskih podataka. Sa stotinama poznatih klimatskih naučnika i desetinama hiljada drugih stručnjaka koji javno objavljuju svoju nevericu u katastrofične prognoze, koje dolaze iz uprave NASA-inog Instituta za svemirska istraživanja Godard, jasno je da nauka NIЈE zadovoljena”, stoji u pismu.

Grupa je zatražila od NASA-e da se ubuduće suzdrži od pominjanja SO2 kao uzroka globalnog zagrijavanja u saopštenjima za medije i na svojoj stranici.

Web stranica američke svemirske agencije pun je priča o udaru klimatskih promjena na Zemlju, životinje, eko-sistem. Tako na stranici agencije “Globalne klimatske promjene” piše da su “ljudi povećali koncentraciju SO2 u atmosferi za trećinu od početka Industrijske revolucije”. Većina zvaničnika slaže se sa pozicijom koju je NASA zauzela.

“Neobuzdane tvrdnje da je ugljen-dioksid glavni uzrok klimatskih promjena je neviđeno u NASA-inoj historiji stvaranja objektivnih procjena na osnovu svih dostupnih naučnih podataka, prije nego što se donese neka odluku ili ta procjena javno objavi”, dodali su kritičari. NASA se još nije oglasila s komentarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.