Nasilje nije rješenje za sjever

“Pozivamo obje strane da se ponašaju suzdržano i odgovorno”, rekla je ona odgovarajući na pitanje kako Evropska komisija gleda na nedavne izjave ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija i potpredsjednika kosovske vlade Hajredina Kučija da ne isključuju uporabu sile na sjeveru Kosova.

“Nasilje nije rješenje”, podvukla je Kocijančićeva i dodala da je dobro što su obje strane i dalje posvećene nastavku dijaloga.

Ona je istaknula i da Evropska unija pozdravlja odluku Vlade Srbije da ne održi lokalne izbore na Kosovu.

“Pozdravljamo ovu odluku”, rekla je uz podsjećanje da je Evropska komisija još ranije zauzela stav da bi održavanje srpskog lokalnih izbora na Kosovu bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Evropska unija svakako podržava pravo građana Kosova s dvojnim državljanstvom da sudjeluju na općim izborima u Srbiji i spremna je surađivati sa svima, uključujući i međunarodne organizacije, kako bi im se to omogućilo”, zaključila je Kocijančić.

Napetost na sjeveru Kosova naglo je porasla nakon što je jedan Albanac stradao od bombe postavljene na prozoru njegovog stana u naselju “Tri solitera” u sjevernom dijelu Mitrovice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.