Naučnica iz Kenije tvrdi: Ljudskoj vrsti se bliži izumiranje (VIDEO)

Paleontolog Luis Liki (41) pokušala je nedavno na TED konferenciji (Neprofitna organizacija za tehnologiju, zabavu i dizajn) da odgovori na pitanje da li ljudskom rodu prijeti izumiranje. Ova naučnica iz Kenije, koja se bavi izučavanjem ljudskih fosila u istočnoj Africi, smatra da teorija o odumiranju čovjeka ima pokriće u stvarnosti.

– Koliko se ljudi od nas zaustavi i razmišlja o našem mjestu na planeti, i koliko smo blizu one tačke na kojoj su bile vrste koje su izumrle prije samo 75.000 godina – pita se Liki, koja kaže da fosilni ostaci čovjeku pružaju mogućnost da shvati kako se razvijala njegova istorija.

Prema njenim riječima, tehnologija je omogućila fascinantnu priču o genetici, koja je otkrila da postoji genetička veza između Homo sapiensa i neandertalca, a “otkriće koje je donelo još više iznenađenja jeste da čovjek djeli gene sa nekim totalno različitim vrstama homonida”.
 
– Posljednjih 50 godina na planeti je došlo do ogromnog porasta broja stanovnika, ali i ogromnog prodora u tehnološkim inovacijama. Pitanje koje se nameće jeste da li smo u stanju da upotrebimo tu tehnologiju kako bismo bolje razumijeli uticaj čovjeka, da zaustavimo talas odumiranja vrsta, da sačuvamo ono što je ostalo, da saznamo više o svojoj prošlosti – zabrinuta je Liki.

Ona objašnjava da ju je izučavanje fosila prije svega nateralo da razmišlja o čovjekovom mjestu u svijetu.

– Mi smo samo jedna vrsta nekoliko homonida koji su nastanjivali planetu Zemlju i, kao što su naši daleki rođaci tek nedavno odumrli, tako se i nama bliži vrijeme da napustimo ovu predivnu plavu loptu – sigurna je naučnica.

[youtube]V-TGxJI4JwA[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.