Naučnici uspjeli održati mozak svinje funkcionalnim čak i nakon njene smrti

Američki naučnici uspjeli su djelomično oživjeti mozgove svinja čak i nakon njihove smrti. Ovo je veliko otkriće i napredak koji bi mogao pomoći u istraživanjima vezanima za bolesti kao što je Alzheimer, prenosi BBC.

Istraživanje pokazuje kako su naučnici uspjeli održati mozak funkcionalnim, ali on ipak nije pokazivao znakove svijesti. Ovo poništava dosadašnja saznanja da mozak prestaje funkcionisati nakon smrti, te da ga je nemoguće vratiti u prethodno stanje kada prestane raditi.

Istraživanje je obavljeno na 32 svinjska mozga, a vršila ga je ekipa istraživača sa Yale Univerziteta. Oni su kreirali tekućinu pomoću koje se vršilo pumpanje u ritmu normalnog pulsa i koja sadrži sintetičku krv.

Rezultati su pokazali promjenu u funkcionisanju mozgu, te održavanje aktivnosti mozga. Mozak je nastavio funkcionisati čak deset sati nakon njihove smrti.

“Većim dijelom ljudske historije smrt je bila jako jednostavna, ali se sada se moramo zapitati šta je stvarno nepovratno”, rekao je Christof Koch, predsjednik i glavni naučnik na Institutu Allen za istraživanje mozga u Seattleu.

Mozgovi svinja dobijeni su iz klaonice koja je smještena u blizini laboratorija, te su naučnici naglasili da u istraživanjima nisu uzeli svinje koje su uzgajane samo za ove potrebe.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook