Naučnici potvrdili: Vazduh deblja!

Teoriju se počelo razvijati još prije nekoliko godina, kad je naučnik Lars-Georg Hersoug započeo s proučavanjem rezultata MONICA studija u Danskoj (studije za praćenje trendova kardiovaskularnih bolesti) i pretilosti kod sudionika ispitivanja, prenosi Index. Iznenadilo ga je što su se tokom perioda od 22 godine udebljali i mršavi i debeli sudionici studije – i to proporcionalno! Hersoug svoju teoriju podupire i činjenicom da su se više udebljali ljudi na područjima na kojima je koncentracija CO2 u vazduhu veća.

Razlog tome, vjeruju naučnici, leži u utjecaju CO2 na neuropeptidne hormone oreksine koji stimuliraju mozak na budnost i raspodjelu energije. Povećana razina CO2 u vazduhu tako utječe na naš metabolizam i stimulira debljanje.

Da bi provjerili “drži li vodu” teorija, odlučili su je provjeriti na životinjama. Prema studiji iz 2010. godine, testiranje je provedeno na oko 20.000 životinja, među kojima su i psi, mačke, miševi te majmuni. Iako ih se držalo u kontroliranim uvjetima što se tiče hranjenja i kretanja, svi su se udebljali.

“Vjerovatnost da će se životinje osam različitih vrsta udebljati zahvaljujući slučajnim uzrocima je jedan naprema 10 miliona. To pokazuje da su na njih utjecali faktori iz okoliša”, izjavio je Hersoug za ScienceNordic.

Istraživanjem je utvrđeno da pH vrijednost krvi utječe na centre u mozgu koji reguliraju apetit i metabolizam. Udisanje veće količine CO2 čini našu krv kiselijom, a nas – gladnijima, tako da više jedemo.

No, nije sve izgubljeno i potvrda teorije o tome da “vazduh deblja” nisu vam opravdanje za nagomilane kilograme. Naučnici ističu kako se “CO2 efekt” može umanjiti vježbanjem i zdravom prehranom – tako da je na vama hoćete li se jednostavno prepustiti i utrpati hranu u sebe baš svaki put kad vaš mozak ogladni ili se ipak potruditi da zadržite vitku figuru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.