Ne biste vjerovali da ovo loše utiče na pamćenje

Vjerovatno ste čuli za “mentalni” trening, poput rješavanja križaljki i matematičkih zadataka, koji nam pomaže da stimuliramo rad mozga i duže ga održimo aktivnim.

Evo još nekoliko načina kako možete odgoditi tegobe s pamćenjem!

Držite holesterol pod kontrolom

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da i blago povišene razine holesterola u 40-im godinama života povećavaju rizik od Alzheimerove bolesti i demecije. Prema toj studiji, koja je dio velikog istraživanja fokusiranog na upozoravanje na važnost rizičnih faktora demencije u srednjem životnom dobu, ono što pozitivno djeluje na srce također ima isti učinak i na mentalne sposobnosti. Također, odvojena studija potvrdila je kako je kod pretilih ljudi srednje životne dobi brže došlo do slabljenja mentalnih sposobnosti nego kod onih koji su bili zdrave težine.

Brinite o zubima

Vjerovali ili ne, redovno posjećivanje stomatologa (dva puta godišnje) i korištenje zubnog konca nije korisna navika samo za vaše zube, već korist imaju i vaše mentalne sposobnosti. Nedavna je studija pokazala kako je dobro oralno zdravlje povezano s nižim rizikom od demencije. Stručnjaci su u istraživanju koje je trajalo 18 godina uključili gotovo 5.500 starijih osoba, a otkrili su kako su oni ispitanici koji su zube četkali jednom dnevno i rjeđe, imali 65 puta veći rizik od demencije nego oni koji su zube četkali svaki dan.

Pijte zeleni čaj

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je kako zeleni čaj potiče mentalnu aktivnost, i to posebno kod muškaraca. Iako je studija uključila mali broj ispitanika, koristila je tehnologiju magnetske rezonance kako bi se ustanovilo kakav učinak flavonoid iz zelenog čaja ima na mozak. No, i brojne nedavne studije također su pokazale kako zeleni čaj štiti od Alzheimerove bolesti i ima pozitivan uticaj na naš mozak. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.