Ne trošite novac na skupe sireva sumnjivog kvaliteta: Treba vam samo 20 minuta i litar mlijeka i dobićete jednu od najzdravijih namirnica

Sastojci
Mlijeko 6L
Ocat 4 žlice
Sol po potrebi

Možete ga kombinirati u slanoj ili slatkoj verziji, a iako to možda ne biste vjerovali, ali možete ga sami napraviti za samo pola sata.

Sve što vam je za izradu sira potrebno je pravo domaće mlijeko, malo truda i volje.

Iako je naše selo gotovo pa izumrlo još uvijek se ponegdje može pronaći pokoje seosko domaćinstvo koje drži blago na tradicionalan način i prkosi komercijalizaciji i sveobuhvatnoj industrijalizaciji.

Ako već i ne možete pronaći domaćinstvo gdje bi kupili mlijeko, sir možete napraviti i od svježeg mlijeka sa mljekomata.

Pa krenimo u izradu svojeg sira.

Priprema

Uzmite rajnglu koja ima debelo dno kako vam se mlijeko ne bi “uhvatilo” za dno, ulijte mlijeko i stavite na vatru da se kuha. Za sir sa slike koristio sam oko 6.5L mlijeka, a dobiveni sir teži 1kg. Težina/količina sira ovisit će i o kvaliteti/masnoći mlijeka.

Kada vam mlijeko zakuha isključite vatru, pričekajte oko 20ak sekundi da se smiri te ulijevajte u mlijeko pripremljeni ocat i u isto vrijeme lagano miješajte nekom velikom šupljom žlicom.
SAVJET: Kada vam mlijeko treba već zakuhati pripazite, ne dopustite da se skuha toliko da se podigne skorup. Čim počne ključati već možete ugasiti vatru. Kada ste ulili ocat i nekoliko puta promiješali, treba vam se počet odvajati gruš ( grudice sira) od sirutke. Sada sa širokom i šupljom žlicom grabite gruš i stavljajte u pripremljeni kalup. Kada stavite jedan sloj gruša uzmite soli pa posolite, stavljajte dalje gruš pa opet solite i tako redom dok ne potrošite sav gruš.
SAVJET: Kalup stavite na neku rešetkastu podlogu na koju možete staviti gazu kako bi se sir zadržao u kalupu, a sirutka iscijedila. Ako nemate baš četvrtasti kalup za pravljenje sira pokušajte improvizirati ( neku okruglu plastičnu kanticu npr od milerama odrežite dno ….). Bitno je da dovoljno posolite, slobodno i malo više nego što mislite da je dovoljno jer će se sol istopiti i jedan dio otići sa sirutkom.
Kada ste stavili sav gruš u kalup, još jednom posolite te sa poklopcem ( ili nečime što vam ulazi unutar kalupa) poklopite i stavite još gore nešto teško kako bi pritiskalo sir i sirutka se prije ocijedila.

Tako ukalupljeni sir ostavite nekoliko sati neka se na miru cijedi. Oni iskusniji preporučaju da sir odstoji u kalupu i do 12 sati no ja nisam izdržao baš toliko dugo, a da ne kušam što sam napravio.
Osim sira dobio sam i 3.5L ukusne sirutke koja je vrlo zdrava. Uživajte u slasnom i ukusnom domaćem siru.,

VIDEO ISPOD:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.