Nećemo propasti ni bez Kosova niti bez EU

 

“Neće Srbija propasti ni ako ostane bez Kosova. I to se dešavalo u srpskoj istoriji, i taj fanatizam o zaljubljenosti u Evropu ili mazohizam po kom ne možemo da živimo bez Kosova ili RS”, kazao je Dačić, a na pitanje šta je važnije – EU ili Kosovo odgovorio –Srbija.  

On je rekao kazao da se mora napraviti korekcija administrativne linije, “mada, Srbija može i da poništi odluku od pre 40 godina kojom je neke opštine prebacila na Kosovo”, dodajući da su mu to savetovali “neki krugovi u Vatikanu”.  

“Međunarodna zajednica treba da prihvati da Srbi neće da žive u nezavisnoj državi Kosovo, kao što je i Srbija bila prinuđena da prihvati da Albanci neće da žive u Srbiji. Zato treba da se napravi razgraničenje linije, možda i na nekoj međunarodnoj konferenciji”, naglasio je on.  

Na pitanje da li bi razgraničenje podrazumevalo i zvanično priznanje te države, Dačić je kazao da “ako postignemo dogovor o pravednom razgraničenju, potpuno je logično da posle toga ide potpuna normalizacija odnosa”.  

“Ako budemo živeli na mitovima, ostaćemo bez ičega… Moja poruka je: Budimo vešti i odlučimo se kom ćemo se bogu moliti. Ne vredi klečati pred svima, nego treba da odredite kom bogu se molite. Politika klečanja pred svima može da dovede samo do paralize”, rekao je on, dodajući da je taj bog “malo zapadnije od Brisela. Preko okeana”.  

Sumirajući 2011, Dačić je istakao da je ona donela velika iskušenja, velike dileme, ultimatume, pritiske, a da je Srbija bila na raskršću – pred pitanjem šta da se radi.   “Sve što je bilo predviđeno planom, ispunjeno je, ali se u drugoj polovini godine pojavilo pitanje Kosova. Našlo bi se na dnevnom redu i to, ali pred naše učlanjenje, ne pred kandidaturu”, rekao je on.  

On je ocenio da će 2012. biti napeta, jer su “Srbi umorni od priča o EU, a i EU je umorna od priča o Balkanu”.  

“Reč je o realnosti. U svetu postoji odnos snaga koji nam nije naklonjen. EU je protiv daljeg proširenja u određenom vremenskom periodu. Takođe, neke evropske zemlje i Priština procenjuju da je ovo vreme za raspravu o kandidaturi pogodno zato što je Borisu Tadiću i Demokratskoj stranci to bila osnovna politička ideja i da će on možda biti spreman na neke „ustupke” radi dobijanja kandidature”, tvrdi Dačić.  

Prema njegovim rečima, “ako Tadić bude postupao po želji EU, a na štetu svoga naroda, dobiće kandidaturu, ali ne i izbore”.

Kada je reč o domaćoj političkoj sceni, Dačić, koji je predsednik Socijalističke partije Srbije, istakao je da je SPS jedini gotovo duplirao svoj rezultat u odnosu na prošle izbore.  

On je rekao da će SPS sa ili bez PUPS-a na predstojećim izborima imati više od deset odsto glasova. “To znači da vlast bez nas neće moći da se formira, osim direktne vlasti DS i SNS”, rekao je on, a na pitanje da li SPS može u vlast sa DS i SNS kazao da ne zna da li bi to SPS-u bio interes.  

Izvor: Tanjug

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.