Nevjerovatno dostignuće: Nos mu raste na ruci

Hirurzi će ga presaditi

Čovjek koji je zbog raka izgubio nos, čeka da mu poraste novi na sopstvenoj ruci. Novi nos će britanski ljekari naknadno prišiti na njegovo unakaženo lice.

Pedesetšestogodišnji poslovni čovjek iz Velike Britanije koji je izgubio nos zbog raka kože sada ima novi koji mu raste – na ruci. Ako sve prođe kako je planirano, nos će s ruke biti odstranjen i prišiven na njegovo lice, tvrde stručnjaci sa “University College London”, koji se nadaju da će čovjek imati i čulo mirisa.

Ovo je prvi novi nos koji je izrastao iz ljudskih matičnih ćelija.

Kako su osmislili novi tretman

Novi nos je svoj razvoj počeo u staklenom kalupu, koji se temeljio na originalnom nosu. Kalup je premazan smješom na koju su postavili matične ćelije. Kada je kalup naknadno sklonjen, početne ćelije su prebačene u bioreaktor gdje su počele da se razvijaju u hrskavicu.

Istovremeno, ispod kože na pacijentovoj ruci je usađen balon koji je naduvan toliko da bi u njega mogao da bude smješten nos.

Prije dva mjeseca, kada je okvir za rast bio spreman, usađen je na ruku umjesto balona. Novi nos sada raste na čovjekovoj ruci, gdje je dobio mrežu nerava, kožu i sitne krvne sudove.

Nakon najmanje tri mjeseca nos će biti uklonjen i presađen na čovjekovo lice u sklopu operacije koja neće ostaviti nikakav trajni ožiljak. I ruka bi trebalo da se vrati u normalu, jer će se koža zašiti.

Vođa ovog pionirskog projekta profesor Aleks Seifalian se nada da će uskoro moći da uzgaja cijelo lice u laboratoriji, pa bi tada mogli da pomognu povrijeđenima u saboraćajnim nesrećama i ratnim sukobima.

– Za sada u laboratoriji možemo da dobijemo nos, ali ne i kožu -, rekao je.

Pacijentu koji želi da ostane anoniman stari nos je uklonjen nakon što je rak kože počeo da ga izedat. Zbog toga skoro nikada nije izlazio van kuće.

Sličan projekat je 1990-ih sproveden u SAD-u gdje su pokušali da uzgajaju uši za transplantaciju na tijelu jednog miša. Pomenuti eksperiment sa ušima tada nije uspio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.