Nevjerovatno: Indijka štrajkuje glađu 12 godina

Posljednji put Šarmila je jela 4. novembra 2000. godine. Vlasti su naredile da se ona hrani kroz cijev u nozdrvi.

Indijka Irom Šarmila optužena je pred sudom za pokušaj samoubistva jer već 12 godinaštrajkuje glađu u znak protesta protiv zakona kojima su suspenduju ljudska prava u zonama sukoba unutar Indije, javila je novinska agencija AP.

Šarmila, koja ima 40 godina, unosi stvari potrebne da preživi kroz infuzije po naređenju vlasti, navodi AP, i dodaje da je ona posljednji put jela 4. novembra 2000. godine, a da su vlasti naredile da se hrani kroz cijev u nozdrvi tri dana kasnije kada je uhapšena.

Po zakonu ona mora biti puštena na slobodu jednom godišnje, ali ako ne jede vraća se u pritvor.

Ona živi u Impalu, glavnom gradu sjeveroistočne indijske države Manipur, u kojoj je u toku pobuna. Indijske vlasti su u Manipuru uvele zakon o specijalnom ovlašćenjima oružanih snagapo kome vojska i policija mogu da pucaju na svakoga za koga sumnjaju da je pobunjenik i da hapse osumnjičene bez naloga suda.

Po tom zakonu vojnicima se ne može suditi za kršenja ljudskih prava osim ako Vlada Indije to ne odobri, a u posljednjih 20 godina odbila je 50 takvih zahtijeva, kaže AP.

Šarmila se pred sudom izjasnila da nije kriva po optužnici za pokušaj samoubistva, rekavši da voli život i da želi pravdu i mir, te da će nastaviti post dok zakon ne bude povučen.

Ona može da bude osuđena na godinu dana zatvora ako bude proglašena krivom.

Organizacije za ljudska prava tvrde da indijski vojnici koriste taj zakon kao izgovor da hapse, muče i ubijaju pobunjenike, a vojska tvrdi da ima specijalna ovlašćenja potrebna da se obračuna sa pobunjenicima.

Zaštitnici prava žena tvrde da se zakon koristi i kao izgovor za silovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.