Nigerija najgora zemlja za majke, Norveška najbolja na svijetu

Nigerija je teško pogođen regionalnom krizom gladi i zamijenio je Afganistan na dnu liste grupe. Poslije dvije godine na dnu liste, Afganistan se ove godine pomjerio sa najgore tačke zahvaljujući većem investiranju u zdravstvene radnike, navodi britanski servis.

Glad koja je pogodila Sahel region i Nigerija prijeti milionima djece, upozorava humanitarna organizacija i navodi da ukoliko je majka “siromašna, previše radi, neobrazovana i lošeg zdravlja onda nije sposobna da adekvatno hrani dijete” što rezultira djecom koja su ranjiva i neuhranjena.

Direktor organizacije Brendan Cox pozvao je svjetske vlasti da se pozabave pitanjem pothranjenosti i tako obezbjede zdravlje i život majkama i bebama.

Grupa “Save the Children” vjeruje da je moguće pobjeći iz začaranog kruga ako se međunarodna zajednica pozabavi unaprijeđenjem života tokom prvih 1.000 dana života djeteta, počev od trudnoće.

Analitičar BBC-ja Martin Plout kaže da bogatstvo nije jedini kriterijum za položaj nacija na listi grupe i kao primjer navodi siromašni Malavi čija vlada radi mnogo na unaprijeđenju položaja djece i majki.

Primjera radi, djeca u Malaviju doje se od samog rođenja pa do svoje druge godine.

Kada je riječ o najboljoj zemlji za majke, onda je to Norveška.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.