Nijemci za ove poslove ne traže papire ni dozvole

Većina kućnih pomoćnica u Njemačkoj radi na crno. Između 73 i 85 posto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke.

To pokazuju rezultati studije Instituta za njemačku privredu (IW).

“Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. Samo 350.000 od 2,7 do tri miliona čistačica, bejbisiterki ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano”, piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za njemačku privredu (IW).

Nacrno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade nacrno. Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominick Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

“Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu da urade ili da nekoga angažuju ‘ispod ruke’”, kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

“Građani kritikuju političare da premalo rade protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u sopstvenom domaćinstvu kućnim pomogačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti”.

Njemačka “atraktivna” za rad na crno

Inače, obim rada na crno u Njemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. Na međunarodnoj listi Njemačka se nalazi u sredini. Međutim kada se uporedi s Sjedinjenim Američkim Državama ili Švicarskom, onda je Njemačka očigledno dosta atraktivnija za rad na crno.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Stručnjaci iz Instituta za njemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može posmatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

“Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštjedeli na plaćanju poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook