NJEGA SVI PAMTE: Bio je najveća legenda jugoslavenskog rocka, a umro je sa samo 35 kilograma

Na današnji dan 1994. preminula je jedna od najvećih legendi jugoslavenske muzike, pjevač i gitarist kultnog benda EKV Milan Mladenović.

Kad je umro bilo mu je samo 36 godina, a iako se dugo pričalo da je umro kao narkoman i da je imao sidu, pravi uzrok njegove smrti bio je rak gušterače.

Nakon jednog nastupa u Budvi, Milan je zbog bolova prebačen u bolnicu gdje mu je dijagnosticirana ova opaka bolest. Poživio je još samo tri mjeseca, a u trenutku smrti imao je samo 35 kilograma.

Milan je rođen u Zagrebu 1958. godine, a zatim se s roditeljima preselio u Sarajevo kad mu je bilo samo šest godina.

Sedamdesetih je osnovao svoj prvi bend Limunovo drvo, a zatim i prvi ozbiljniji bend Šarlo akrobata čiji se jedini album ”Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” smatra jednim od najznačajnijih albuma jugoslavenskog novog vala. Iz raspada Šarla akrobate nastala su dva velika jugoslavenska benda: Disciplina Kitschme i Ekatarina Velika.

Milan je, osim kao legendarni muzičar, zapamćen kao pjesnik i filozof, a tokom rata je s kolegama iz bendova Partibrejkers i Električni orgazam započeo projekt Rimtutituki koji se bavio antiratnom propagandom.

Kad je 1992., u jeku rata, na festivalu Beogradsko proljeće EKV proglašen grupom godine, Milanova antiratna izjava digla je popriličnu prašinu., piše Index.hr.


Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana