Njemačka na strani Kosova, Francuska i Holandija protiv liberalizacije

Iako su šanse minimalne da vizna liberalizacija za građane Kosova bude na dnevnom redu Saveta EU koji će biti održan u martu ove godine, nade se ipak polažu u činjenicu da će Hrvatska i Nemačka, dve prijateljski nastrojene države prema Kosovu, predsedavati Evropskom unijom, piše Zeri.

Univrzitetski profesor Arben Fetoši smatra da se građani Kosova teško mogu nadati ukidanju viza u kratkom roku.

“Politika koja se vodi na Kosovo rezultirala je izolacijom Kosovara. Imajući u vidu izostanak formiranja vlade duže od tri meseca nakon izbora, ozbiljnost pravosuđa u borbi protiv korupcije, ne samo da ne možemo govoriti o viznoj liberalizaciji već ozbiljno rizikujemo neuspeh države”, naveo je Fetoši.

Prema njegovim rečima samo ukoliko se apsurdna situacija završi što je pre moguće i institucije počnu ozbilno da se bave stvarnim izazovima u ovoj godini može doći do liberalizacije viznog režima, rekao je Fetoši.

Prema njegovim rečima, s obzirom na činjenicu da su dve važne institucije EU, poput Komisije i Evropskog parlamenta, odobrile liberalizaciju, može se samo nadati pozitivnoj odluci Saveta, ali samo uz ozbiljne napore u borbi protiv kriminala, i maksimalne posvećenosti da se ubede čak i suprotstavljene zemlje poput Francuske i Holandije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.