Njemačka: Oko četiri miliona muslimana zatražilo da bajrami budu neradni

Oko četiri miliona muslimana, koliko ih živi u Njemačkoj, zatražilo je pred katolički Uskrs da se na nivou cijele države zakonom definišu dva dana praznika u vrijeme Ramazana i Bajrama.

‘To bi bio jedan pravi integraciono-politički znak, to bi naglasilo toleranciju u društvu’, rekao je predsjednik Centralnog saveza njemačkih muslimana Ajman Macjek njemačkim medijima, tražeći da zakonom budu definisana dva  dana u vrijeme islamskih praznika.

On je naveo da se tu ne bi radilo o slobodnim danima za sve građane, već pravu muslimana.

Pravo na islamske praznike u Njemačkoj je sporno i ekspert za unutrašnja pitanja demohrišćana Volfgang Bozbah je protiv toga.

Bozbah je danas rekao da ne vidi potrebu za uvođenjem islamskih praznika. “Njemačka nema islamsku tradiciju’, rekao je Bozbah, navodeći da su dosadašnji religiozni praznici nastali u hrišćansko-zapadnoevropskooj tradiciji.

U najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini, Sjevernoj Rajni Vestfaliji, gdje živi čak više od 18 miliona ljudi, među kojima i dva miliona stranaca, što je najveća koncentracija u Njemačkoj, također nisu za proširenje praznika i smatraju da bi to bilo privredno neisplativo, prenose Agencije.

Ministar za socijalnu politiku te pokrajine, socijaldemokrata Guntram Šnajder smatra da bi privredno to bilo neisplativo i de bi jedno smisleno rješenje, možda, moglo biti da firme, tamo gdje postoji mogućnost, daju svojim zaposlenim nehrišćanima slobodne dane ili izjednačenje u odmoru u vrijeme islamskih praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.