Osuda za napad na Nazlie Balu, aktivistkinju za ženska prava

Kancelarija EU u Prištini, OEBS i UNDP na Kosovu danas su osudili napad na aktivistkinju za ženska prava Nazlie Balu i zatražili da počinioci budu procesuirani , a vlast obezbjedi zastitu ljudskih prava.

Bala je sinoć fizički napadnuta, nakon što je dobila prijetnje smrću 20. marta, poslije učešća  u debati na televiziji o pravima žena seksualno zlostavljanjim u konfliktima.

– Kancelarija EU je nedavno izrazila zabrinutost zbog prijetnji smrću koje je primila aktivistkinja za ženska prava Nazlie Bala. Jasno smo rekli da govor mržnje i prijetnji smrću nema mjesta u kosovskom društvu koje se jasno posvetilo evropskim vrijednostima – poručio je šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar.

On je rekao da Kancelarija pomno prati debatu o izmjeni zakona o civilnim žrtvama rata, u kojoj se gospodjice Bala hrabro borila za prava silovanih žena, preporučujući svim učesnicima javne rasprave da ne stvaraju atmosferu govora mržnje.

Tvrdnje da Kosovo ne može sebi da priušti ovaj zakon, koje su nedavno iznete u skupštini, nisu, prema njegovim riječima, način da se ovo pitanje rješi.

U osudi napada na Balu OEBS je zahtjevao da počinioci budu privedeni pravdi. Vršilac dužnosti šefa misije OEBS na Kosovu Paivi Nikander je naglasila da je zaprepašćena napadom na Balu.

– Apelujem na pravosudne organe da počinioce izvedu pred lice pravde i da se obezbjedi adekvatna zaštita za osobe koje su izložene prijetnjama – navodi se u saopštenju.

Kancelarija UN za razvojne projekte (UNDP) na Kosovu koja je izrazila veliku zabrinutost zbog trenutnog stanja zaštite ljudskih prava na Kosovu.

Konstatujući da su kosovske vlasti pozvane da obezbjede slobodu izražavanja, UNDP je sa žaljenjem konstatovao što ovakvi napadi imaju uticaj na žene koje su bile žrtve seksualnih napada tokom konflikta, i kojima se na ovaj način nameće verbalno i fizičko nasilje.

– Ovo će imati negativne poslijedice na razvoj koji je napravljen zajedno sa medjunarodnim partnerima – navela je UNDP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.