Novi automobili nikad jeftiniji, kupaca nikad manje

Prodaja novih automobila u Njemačkoj takođe pada slično kao i na ostalim ključnim evropskim tržištima. Zbog toga su trgovci i proizvođači automobila pribjegli za popustima kako bi privukli kupce.

Broj novih registracija na najvećem evropskom tržištu automobila pao je 8,5 posto u januaru ove godine na 192.000 vozila, objavila je ove nedelje njemačka automobilska organizacija VDIK.

Kao posljedica toga inozemni proizvođači konstatirali su da je njemačko tržište u “slabom” stanju.

Prošle godine Njemačka je zabilježila najmanji pad prodaje među vodećim automobilskim tržištima kontinentalne Evrope – samo 2,9 posto – s 3,1 miliona prodatih vozila.

Organizacija VDIK objavila je da bi se potražnja mogla oporaviti ove godine kako njemačko privreda počne rasti, potvrđujući svoju prognozu od najmanje tri miliona prodatih automobila ove godine u Njemačkoj.

Ipak, Centar za automobilska istraživanja (CAR) na Univerzitetu Duisburg-Essen objavio je da je skok u prodaji moguć samo zbog sve većih popusta u cijenama od strane proizvođača i trgovaca.

“Njemačko automobilsko tržište će postati raj za kupce u narednim mjesecima”, rekao je za Reuters Ferdinand Dudenhöffer iz CAR-a.

Mjesečni indeks ovog Centra koji obuhvata posebne ponude i popuste koje su odobrili trgovci i proizvođači automobila dosegnuo je najveću nivo u januaru još od kada je ova organizacija počela objavljivati indeks prije sedam godina.

Što se tiče Francuske, broj novih registracija pao je za 15 posto na najnižu nivo još od januara 1997.godine, dok je u Italiji prodaja pala za 17,6 posto.

U Španiji je pad nešto manji – samo 9,6 posto i to zahvaljujući subvencijama.

Nešto drugačije podatke ima organizacija ACEA. Prema podacima ove organizacije sa sjedištem u Bruxellesu, tržište novih automobila u Španiji zabilježilo je pad od 13,4 posto u 2012. godini, dok je u Francuskoj palo za 9,13 posto, a u Italiji za 19,9 posto.

Velika Britanija je rijetka izuzetak jer je na ovome tržištu zabilježen rast od 5,3 posto.

Ukupno gledano, evropska prodaja dosegla je 2012. najnižu nivo u posljednjih 17 godina kako mjere štednje sve više pritišću kućne proračune, a nezaposlenost odvraća kupce od kupovine novih automobila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.