NOVI EVROPSKI ŠAMAR VUČIĆU: „Poricanje masakra na Kosovu u suprotnosti je sa vrijednostima Evropske unije…“

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič izjavila je da nema mjesta za poricanje i relativizaciju masakra u Račku iz januara 1999.

“Poricanje i relativizacija su u suprotnosti sa vrijednostima Evropske unije i protiv projekta integracije Zapadnog Balkana u EU. Poštujući žrtve vlasti treba da se uzdrže i da iskreno rade na realnoj ocjeni prošlosti. Region ima potrebe za pomirenjem, stabilnošću i normalizacijom odnosa”, rekla je Kocijančič novinarima.

Vlada Kosova je jučer na prijedlog zamjenika premijera Envera Hoxhaja usvojila odluku o izradi zakona o kažnjavanju poricanja ratnih zločina na Kosovu.

“Diskurs koji koriste srpski političari za žrtve rata na Kosovu, pokušavajući da sakriju istinu i poriču zločine koje je Srbija počinila nad civilnim stanovništvom na Kosovu je neprihvatljiv”, kazao je Hoxhaj.

Hodžaj je kazao da slučaj bivšeg ministra Ivana Todosijevića nije prvi, da su takve izjave i ranije davali članovi Vlade Kosova iz Srpske liste koji su naišli i na podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana izjavio da je masakra u Račku nije bilo i da je to fabrikovao William Walker, tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a. Zbog slične izjave o Račku premijer Haradinaj je prije dva dana smijenio ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivana Todosijevića, prenose Agencije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana