Novi potres na Filipinima, 43 žrtve

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 35 kilometara, 60 kilometara sjeverozapadno od Dumagete, na ostrvu Negros, naveo je Američki geološki zavod.

Prema riječima pukovnika Fransiska Patrimonija, najmanje 29 osoba poginulo je u odronima, dok je 10 osoba poginulo prilikom rušenja zgrada u gradu Guinhlugan na ostvru Negros.

filipini2

Patrimonio je dodao da su četiri osobe izgubile život u drugim dijelovima ostrva Negros, na kome su oštećeni putevi, mostovi i električni vodovi, preneo je AFP.

Mediji su prethodno izvjestili da je u jutrošnjem potresu, jačine 6,8 stepeni, koji je pogodio centralni deo Filipina, život izgubilo 14 osoba, dok se 40 vode kao nestale.

Zemljotres, koji je izazvao paniku među građanima, pokrenuo je niz klizišta koja su zatrpala desetine kuća.

Nadležni su objavili upozorenje na cunami nivoa za centralna filipinska ostrva. Kako je saopšteno, potresi bi mogli da uzrokuju talas od jednog metra duž istočne obale ostrva Negros i zapadno od drugog po veličini filipinskog grada Cebu.

Zemljotres je registrovan na pet kilometara od Tajasana, primorskog grada sa oko 32.000 stanovnika okružen planinama u provinciji Negros Orijental u uskom moreuzu kod ostrva Negros na dubini od 20 kilometara, prenosi agencija AP.

Jak potres izazvao je pukotine na putevima, oštećenja na mostovima i prekide u snabdevanju strujom, naveli su lokalni filipinski zvaničnici, prenela je agencija AFP.

filipini3

Prema prvim informacijama klizišta su se aktivirala kod Guihungana, grada do 180.000 stanovnika u pokrajni Negros Orjental. Gradonačelnik Guihungana Ernesto Rejes upozorava na opasnost od klizišta i moguće žrtve.

U gradu Cebu, popularnoj turističkoj destinaciji na Filipinima, gosti hotela su u strahu prebačeni na više spratove pošto su se, preko mobilnih telefona, masovno proširile glasine o razornom talasu koji se kreće ka metropoli od 2,3 miliona stanovnika.


Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.