Novi rekord na berzi: “Apple” vrijedi više nego Grčka ili Austrija

Tokom jučerašnjeg dana, “Apple” je dostigao rekordnu vrijednost od čak 431,37 milijardi dolara, da bi vrijednost tokom dana ponovo pala ispod 400 milijardi i na kraju dana stala na 398 milijardi dolara.

Ipak i pored toga “Apple” se nalazi na veoma “bogatoj” teritoriji. Samo je “ExxonMobile” kompanija koja vrijedi više od “Applea” (oko 420 milijardi dolara), dok su prvi njihovi pratioci “PetroChina” sa 270 milijardi dolara i “Microsoft” sa 235 milijardi dolara.

Vrijednost kompanije “Apple” premašila je BDP, odnosno bruto društveni proizvod država poput Grčke, Austrije, Argentine ili Južne Afrike. Uprkos svojoj veličini, “Apple” je kompanija koja bilježi najbrži rast u IT industriji, a analitičari očekuju da prijave rast prodaje od čak 45 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Apple” je zabilježio nevjerovatan rast za 35 godina postojanja, a najveći napredak su doživjeli nakon lansiranja “iPoda”. Kada su prije pet godina predstavili svoj prvi “iPhone”, vrijednost kompanije je nevjerovatno skočila. Da popularnost posljednjeg modela “iPhonea” ne jenjava pokazuje činjenica da su od prezentacije 4S do sada prodali preko 30 miliona modela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.