Oprez na cestama,snijeg širom Kosova!

No sinoć se naglo pogoršao vrijeme taako da je tokom noći napadalo preko 30 cenimetara snijega, a u selima u Župi i preko pola metra tako da je snijeg iznenadio i one koji trebaju očistiti puteve te omogućiti kakav – takav normalan saobraćaj. Snijeg je počeo padati kasno sinoć (oko 00h), a prestao padati oko 7 h ujutru.

Ceste u gradu su prohodne što se može reći i za regionalne puteve Prizren – Peć, Prizren – Priština te Prizren –Vrbnica (mada je negdje potrebna zimska oprema) a jedino je put Prizren – Prevalac teško prohodan jer je put klizav i obavezna je zimska oprema. Putevi prema našim selima u Župi su teško prohodni i potrebna je zimska oprema, a do nekih sela je skoro nemoguće doći. Apel svim mještanima u selima u Župi da bez preke potrebe ne silaze u Prizren sve dok se putevi ne osposobe a sve to zavisi od gradskog komunalnog preduzeća koji na terenu uvijek imaju bar po dva auta (snjegočistač i kamion) , no s obzirom da je vikend teško da će se nešto na terenu realizirati!

Što se tiče zime kao godišnjeg doba treba reći da se ona karakteriše hladnim danima i noćima, niskim temperaturama, ponekad vjetrovitim ili kišnim danima a ponekad velikim snježnim padavinama. Veliki broj ljudi tokom zime se uvuče u svoje tople domove i ne izlazi vani što je velika greška. Samo mala šetnja u dvorištu ili u gradu pojačaće cirkulaciju, stimulisati disajne organe te rad srca što je potrebno svakom organizmu.
Što se tiče hrane koju uzimamo tokom zimskog doba ona mora biti raznovrsna jer ako se ne hranimo kako treba možemo se razboleti i prehladiti. Unosite dovoljno vode, vitamina C, vitamina B3 i B12(ima ih u jajima,mlijeku,ribi) vitamina E (šargarepa i biljna ulja) te vitamina K(povrće), gvožđa i magnezijuma. Ali ipak najbolji lijek protiv zimskih dana je topao čaj po mogućnosti od šipuraka jer sadrži veliku količinu vitamina C koji garantuje zdrav i funkcionalan organizam.

Za kraj ovog teksta svim ljubiteljima fotografije poklanjamo fotografije Prizrena u zimskom periodu uz podsjećanje na one stare razglednice sa potpisom:

Pozdrav iz Prizrena!

zima01


zima1


zimA3


ZIMA4


zimA37


ZIMA45


ZIMA123


zima4442


Zima1.


Zima12


Zima.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.