Novi sibirski rekord – minus 71 stepen! (VIDEO)

U Istočnom Sibiru zabilježena je najniža temperatura u nekom naseljenom mjestu. U selu Ojmjakon izmjeren je minus 71 stepen Celzijusa.

Istočnosibirsko selo Ojmjakon najhladnije je stalno naseljeno mjesto na Zemlji. Tu živi oko 500 ljudi. Kažu, zime su poslijednjih godina toplije s temperaturama između minus 40 i minus 50 stepeni.

“Kada sam išao u školu, sjećam se svaki dan je bilo minus 60, minus 61. Tako je svake godine, barem desetak dana”, priča drvosječa Aleksej Jegorov.

Ovo selo – Ojmjakon nije u najboljim odnosima sa obližnjim selom Verhojansk koje takođe polaže pravo na titulu najhladnijeg na svijetu.

Kako objašnjava etnograf Tamara Vasiljeva “rat” je počeo sa štamparskom greškom. Naime, u jednom dokumentu je navedeno da je 1885. u Verhojansku izmjerena temperatura minus 67,8 stupnjeva Celzijevih. To je bio povod za svađu, kaže Vasiljeva.

Ovaj je kraj poznat i po dugovječnim stanovnicima.

Jedno od čuda ove regije su i njihovi konji. Guste grive, duge dlake i niskog rasta.

“Ova rasa konja može da preživi svaku hladnoću. Nekada je 60 ispod nule, ali oni izdržavaju”, rekao je Nikolaj Vinokurov, vlasnik farme konja.

Republika Jakutija u Sibiru, gdje se i nalaze sva ova čuda, uz prirodne ljepote “krije” i 99 odsto zaliha ruskih dijamanta, nalazišta zlata, srebra, plina.

Jakutija je veća od Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.