Situacija u BiH veći problem od nepriznavanja Kosova od Srbije

Situacija u Bosni i Hercegovini je najveći regionalni problem, veći čak i od problema nepriznavanja Kosova od strane Srbije, tvrdi specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin u izjavi za Nezavisne novine.

– Suštinskog dijaloga između Banje Luke i Sarajeva i dalje nema i zato su pritisak i organizovana akcija međunarodne zajednice neophodni – naglašava Kacin.

Po njegovim riječima, u BiH vlada politička apatija već dugi niz godina. To je, prije svega, zbog strukturnih problema i Ustava koji ne dozvoljava zemlji da razvije normalan institucionalni okvir koji bi joj omogućio da unapređuje svoju ekonomiju i približava se članstvu u EU.

– Nažalost, to nije slučaj i zbog kratkovidosti nekih političkih lidera u BiH čak i najmanji pomaci postaju gotovo neizvodivi. Poražavajuće je da početkom 2013. godine i dalje raspravljamo o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava o slučaju “Sejdić i Finci”. U takvoj situaciji EU mora da preuzme dio svoje odgovornosti za napredak regiona ka EU. U krajnjoj instanci, naravno, javnost BiH je ta koja jedina može da osigura da bh. lideri napokon počnu da rade svoj posao. No, najveći i glavni problem zbog kojeg je potreban prelom je sljepoća političara, koji ne vide posljedice svoje samoblokade na privredu BiH, koja se urušava i zaostaje -upozorio je Kacin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.