Novi Vučićev plan za Kosovo – “da se pravi blesav”, analitičari mu ne vjeruju

Od plana za razgraničenje, preko plana koji je propao, predsjednik Srbije je stigao do još jednog plana za Kosovo. A to je, kako je rekao, da se bar neko vreme po kosovskom pitanju pravi blesav. Sagovornici N1 zaključuju da nije primjereno da šef države tjera inat, kao i da je malo vjerovatno da će se najava politike “pravimo se blesavi” obistiniti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je izložio svježi plan za Kosovo.

“Pošto se svi prave blesavi, prave se u Evropi, prave se u svijetu, prave se Albanci blesavi, prave se svi ovdje blesavi, sad ću i ja da se pravim blesav. To je izgleda politika koja najbolje prolazi”, rekao je Vučić.

Ova izjava djeluje kao tjeranje dječijeg inata, ocjenjuje novinar Boško Jakšić. “A predsjednik nije izabran da se pravi blesav na bilo koju temu”, podsjeća on.

Praviće se blesav po pitanju Kosova, najavljuje šef države, bar na neko vrijeme. A biti blesav prema Srpskom rječniku sinonima između ostalog znači biti sulud, šašav, udaren mokrom čarapom… “Milina jedna! Ko god me pita sad bilo šta – ne znam”, rekao je u petak Vučić.

Jakšić, s druge strane, ocjenjuje da bi kada bi postojale političke jaslice, jedna ovakva izjava bila sasvim odgovarajuća.

Izjava je emotivna, ali i iznuđena, tumači riječi Aleksandra Vučića karijerni diplomaza Zoran Milivojević.

To mi djeluje kao reakcija na ponašanje prije svega zapadnih centara moći koji očigledno tolerišu ponašanje Prištine i koji ne čine, ja bih rekao, odlučujuće za nastavak dijaloga. Kad to kažem imam u vidu da nema prektičnih mjera osim verbalnog zalaganja recimo za skidanje taksi, za odustajanje od onih platformi na kojima Priština bazira svoju poziciju za budući dijalog i koja apsolutno podrazumijeva priznanje nezavisnoti Kosova kao početnu poziciju”, navodi Milivojević.

Ipak, politika “pravimo se blesavi” malo je vjerovatna u praksi – zaključuje sagovornik N1. Prije svega, zbog Evropske unije i Amerike.

Tako da će kosovsko pitanje eventualno na kratku pauzu. Jer, ako ne prije, predsjednik države o Kosovu će govoriti 27. maja na posebnoj sjednici u Skupštini Srbije.

“Vidjećemo da li on išta sada može da kaže novo ili da onako tugaljivo prizna poraz svoje ideje za koju je mogao i unapred da zna da će biti poražena”, kaže Boško Jakšić.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana