O njihovim sudbinama nema nikakvih informacija: Djeca koju više niko ne traži

Među raspisanim potragama za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini već godinama su imena petero maloljetnika o čijoj se sudbini ništa ne zna. Za svima su bile organizirane opsežne policijske potrage, ali do sada ni apeli ni objave fotografija nisu dali rezultate.

U ovakvim slučajevima, najteže je roditeljima, koji žive u neizvjesnosti i očajnički pokušavaju dobiti bilo kakvu vijest o nestalom djetetu.

Otišao s časa

Jedna od najopsežnijih potraga bila je za devetogodišnjim Milošem Todorovićem, koji je nestao 7. novembra 2007. godine. Dječak je tog dana u 9.30 sati izašao iz kuće u višegradskom naselju Jondža i otišao da se igra u obližnjem Sportskom centru Ušće.

Pretpostavlja se da je Miloš, trčeći za loptom, pao u rijeku, gdje je lopta i pronađena. Ronioci nisu pronašli tijelo dječaka u rijeci Drini, a očajni roditelji posumnjali su da je njihov mališan otet. U potrazi za Milošem, njegova fotografija postavljana je i na bilbordima, ali još nema nikakve informacije o njegovoj sudbini.
Dvogodišnji Damjan Oroz stajao je u decembru 2010. sa svojim ocem na obali rijeke Vrbanje u Čelincu. Otac je na trenutak otišao da donese nešto iz kuće i dječaka više nije bilo u dvorištu. Pretpostavlja se da se Damjan okliznuo i pao u nabujalu Vrbanju, ali nikad nije pronađen.

Gimnazijalac Dragoljub Misimović (16) iz Bosanske Gradiške otišao je 2015. godine sa šestog časa bez ruksaka i jakne. Do porodice su stizale različite informacije, ali gimnazijalac nikad nije pronađen. Njegovi drugovi kazali su da su ga mučile loše ocjene iz dva predmeta, koje je namjeravao popraviti. Njegovi roditelji ponudili su prije godinu i kuću za informaciju o njihovom sinu, ali do sada nije bilo rezultata.

Stari slučajevi

Nestanak Inge Perković iz Mostara prijavljen je u oktobru 2006. godine. Tada 16-godišnja Inga Perković iz sela Potok kod Livna krenula je u školu po knjižicu i nikad se nije vratila kući. Provjeravana su sva mjesta gdje se sumnjalo da bi Inga mogla biti, kao i dojave da je oteta, koje su stigle do policije. No, nikad nije nađena.
Federalna uprava policije obnovila je prije nekoliko godina potragu za dječakom Darkom Stančevićem (1980), rođenim u Mostaru, koji je u decembru 1982. nestao u ovom gradu, kad je imao samo dvije godine.

Vozio se biciklom nedaleko od kuće na Rudniku. Baka, koja je čuvala dječaka, ušla je na trenutak u kuću i, kad se vratila, njega nije bilo. Prije nekoliko godina, pojavila se informacija da je dječak živ i da sada, kao odrastao čovjek, živi u Italiji, gdje ga je, navodno, usvojila italijanska porodica. Te informacije do danas nisu potvrđene.

Igra ispred kuće

Troipogodišnji Alen Bukva nestao je 2012. u Međeđi kod Višegrada. Dječak se igrao ispred kuće bez odjeće i obuće i od tada mu se gubi svaki trag. Majka Emina Bukva vjeruje da je njenog sina neko oteo i da je još živ. 
Pronađena odjeća

Iako za njom nije raspisana zvanična potraga, već godinama nema nikakvog traga ni Armini Kovač (15) iz Donjeg Vakufa, koja je u martu 2015. nestala nakon izlaska u grad s drugaricama.

Pripadnici Policijske stanice Donji Vakuf, zajedno s Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Sektora kriminalističke policije PU Jajce i donjovakufskog Rafting kluba “Dabar”, pretraživali su korito i obalu Vrbasa, jer su u blizini rijeke pronađene i neke stvari nestale djevojčice. I pored opsežne potrage i dojava da je viđena u nekim gradovima, o njenoj sudbini ništa se ne zna.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana