Obama se “udvara” ženama, republikanci tvrde da je socijalista

Milioni i politička kozmetika

Na startu, kako je to Obama nedavno rekao odlazećem ruskom predsjedniku Medvedevu, svoje “posljednje kampanje”, Amerikanci bi svakako imali još toga zamjeriti svom predsjedniku. Ali, kako to pokazuju ankete i uveliko predviđaju medijski analitičari, moglo bi se dogoditi da Obama naprosto “pomete” svog republikanskog protivkandidata Mitta Romneya.

Demokrati su uveliko počeli i finansijsku kampanju, pa se računa da će Obama imati preko milijardu dolara na raspolaganju. Interesantno je da pored krupnog kapitala, koji se veže za utjecajne donatore sa Wall Streeta, te one, ništa manje moćne iz Hollywooda, Obamina kampanja i ove godine računa ponajviše na skupljanje fondova preko interneta. Milioni Amerikanaca su sa svojim čekovima od nekoliko ili desetinu dolara i prošle, 2008. godine, ponajviše finasirali Obaminu kampanju.

Odnedavna mnogi potencijalni glasači dobijaju elektronsku poštu bez prestanka. Na njihove e-maile stižu pozivi filmske zvijezde Georgea Clooneya – da se prijave na jednu vrstu lutrije: da njihova imena budu izvučena iz bubnja i da budu gosti u njegovoj gdje će prisustvovati intimnoj večeri i razgovarati sa predsjednikom Obamom. Iako to nije uvjet, učesnicima se preporučuje da naprave donaciju od 5 do 250 ili više dolara, koliko sami žele. To će navodno uvećati njihove šanse da budu pozvani kod Clooneya i upoznaju se sa Obamom.

Julija pomaže Baracku

U isto vrijeme, izborni štab demokrata ne miruje niti politički. U velikom broju nastupa Obaminih političkih surogata na vodećim TV programima u udarnim terminima u Americi jasno je da je već postavljena čitava mreža političkih zamki za Mitta Romneya. Jedna od njih je zamka, za koju američki mediji tvrde da bi mogla uveliko osujetiti šanse da za njega glasaju žene. Žensko biračko tijelo i do sada je uveliko favoriziralo Obamu.

Protekle sedmice Obamin izborni kamp je lansirao interaktivni strip sa virtuelnom junakinjom koju je nazvao “Julija”. U medijski pitkom opisu svakodnevnog života Julije na Web infografici,  između redova promiče kako politika predsjednika Obame pomaže američkim ženama da se bore sa sve većim nedaćama života i rada u svojoj zemlji, kako se to navodi – “od koljevke pa do groba”.

Zbog ovog političkog izbornog stripa konzervativci su već redom iznijeli brojne kritike. Republikanski izborni štab (Republican National Committee) – “Juliju” je opisao kao “dokaz” da “Obama planira socijalističku budućnost za Ameriku”, pri čemu bi se država sve više miješala u živote običnih ljudi.

To međutim nije nimalo uznemirilo demokrate, koji tvrde kako republikanci u svojim kritikama ne mogu da se oslobode od predrasuda prema Obami i stereotipa u tumačenju predsjednikove politike.

Ljubavna romansa kao izborni narativ

U međuvremenu u ovdašnjim medijima se pojavila priča o Obaminoj “neostvarenoj ljubavi”, koju politika, naravno, ne može zaobići. Ovakve zabavne vijesti oduvijek hrane biračko tijelo i medije zainteresirane za pikanterije više nego za istinske vrijednosti.

Osamdesetih godina, tada mlada bijela žena po imenu Genevieve Cook detaljno je zapisivala svoja osjećanja, pokoji Obamin postupak, sentimentalnu izjavu i (lijepo) ponašanje. Kada je to stiglo u javni domen, republikanci su odmah uvidjeli da će neki biti razočarani, jer demokrati bi priču o romantičnoj ljubavi s bijelom ženom mogli politički ekspoloatirati upravo među konzervativcima.

U pomenutim zapisima nema diskriminirajućih opisa. Naprotiv, tvrde oni koji su ga pročitali, ovaj “ljubavni dnevnik” mogao bi Obami dodatno pomoći, jer u njemu je opisan kao romantik i idealista – donekle prototip bijelih konzervativaca. Ova romansa, izgleda nije slučajno uletila u očekivano prljavu izbornu kampanju, za koju se predviđa da će kulminirati pred kraj ljeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.