Dok muslimanski glasovi odlučuju pobjednike u Francuskoj i Srbiji, Bošnjaci gube u Srebrenici?!

No, zbog (ne)usvajanja državnog budžeta, koji uvjetuje Stranka demokratske akcije, datum raspisivanja izbora u BiH je upitan.

Bolno paradoksalan zaključak mogu izvući Bošnjaci – da muslimani u Francuskoj i Srbiji svojim glasovima odlučuju pobjednike, a u Srebrenici, gdje su Bošnjaci, muslimani, većina i gdje je SDA na vlasti već dvije decenije, gube vlast u tom gradu.

Vulgarne diskreditacije

Borisu Tadiću, aktuelnom predsjedniku Srbije, Bošnjaci na ovim izborima neće dati plebiscitarnu podršku. U prethodna dva mandata on je pobjeđivao zahvaljujući glasovima Bošnjaka iz Sandžaka te Srba iz BiH koji imaju dvojna državljanstva.

Završni miting koji je 30. aprila u Novom Pazaru održala Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), a koju podržava i muftija Muamer ef. Zukorlić, kojem je prisustvovalo tridesetak hiljada ljudi, ukazao je na veliku vjerovatnoću da će BDZ biti pobjednik lokalnih izbora u Sandžaku. Tako bi SDA Sulejmana Ugljanina prvi put nakon 20 godina apsolutne vladavine u Sandžaku, a koja je nekada dobivala više od 90 posto bošnjačkih glasova, mogla otići sa političke scene u Srbiji.  

Samo dan prije završnog skupa BDZ-a Boris Tadić je u svojoj kampanji s koalicionim partnerom Rasimom Ljajićem posjetio Novi Pazar, a dočekalo ga je samo nekoliko stotina znatiželjnika. To je pokazatelj da i Tadić gubi apsolutnu podršku Bošnjaka.

Generalno, u Srbiji se vodi jedna od najprljavijih kampanja. Do sada ni u Srbiji pa ni u regionu nije bila praksa da se emitiraju “antispotovi”, u kojima se na vrlo vulgaran način diskreditiraju protivnici. Te spotove potpisuju Tadićev DS te SNS Tomislava Nikolića.

Najveća senzacija kampanje bila je posjeta bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija (Rudolph Giuliani), kojeg su angažirali “naprednjaci”. Jer, osim utrke između Tadića i Nikolića za predsjednika Srbije, koja je do sada bila izjednačena, istu takvu “mrtvu utrku” vode Aleksandar Vučić i Aleksa Đilas za mjesto gradonačelnika Beograda. Đulijanijevo gostovanje bilo je u korist Vučića.

Posljednje ankete

Inače, u Srbiji danas ne postoji tako isprofilirana desnica i ljevica, a ponajmanje se mogu procijeniti stranke centra.

Jednako kako se Ivica Dačić, nasljednik Slobodana Miloševića, deklarira da je njegov SPS nasljednik Titove ideje socijalizma, tako je senzacionalno da Vuk Drašković, lider SPO-a, nasljednik ideja Draže Mihailovića, koalira s liberalima Čedomira Jovanovića.

Posljednje ankete pokazale su da će Nikolić i Tadić ući u drugi krug predsjedničke utrke. Pozitivan trend uspona zabilježili su Ivica Dačić, odnosno SPS, te Mlađan Dinkić, koji na ove izbore izlazi sa strankom Ujedinjeni regioni Srbije.

Emir Elfić, predsjednik BDZ-a, lider je koalicije “Svi zajedno”, koju sačinjavaju nacionalne manjine u Srbiji. BDZ je nova stranka koja prvi put izlazi na izbore i favorit je u Sandžaku te podržava muftiju Zukorlića kao predsjedničkog kandidata.

Uz evidentan uspon popularnosti Ivice Dačića, očito je da bi njegov SPS-a i Elfićev BDZ mogli dati ključnu prevagu pobjedniku kako u izboru predsjednika Srbije, tako i u formiranju Vlade.

Dakle, Ivica Dačić i Muamer Zukorlić su dva faktora čija će podrška, vjerovatno, presuditi hoće li predsjednik Srbije postati Boris Tadić ili Tomislav Nikolić.

Pad Koštunice – težak udarac Ćosiću, Bečkoviću, Đogi, Nogi…

Siguran pad, dakle, bilježe Vojislav Koštunica, zatim Šešeljevi radikali, pa i LDP i SPO. Borit će se da prijeđu izborni prag. Poraz Koštunice mogao bi nanijeti težak udarac srpskoj akademskoj eliti, koja je u jednom “Proglasu” stala uz njega. Radi se o Ćosiću, Bečkoviću, Đogi, Nogi i tako dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.